Een album aftrappen met een klein hoorspel waarbij genadeloos nagels in iemands polsen worden geslagen (in casu die van Christus), waarna een donderende brulstem roept: "Where is your god now?", het zal de gelovige goegemeente de kast op jagen. Precies de bedoeling van de heren Dave Suzuki en Tony Lazaro, sinds jaar en dag de eenheid genaamd Vital Remains. Al sedert hun prille start rammen de heren er de meest blasfemische death metal ooit door en weten van geen ophouden. Sinds vorig album 'Dechristianize' hebben ze trouwens de vocale versterking van Glen Benton (Deicide). Iedereen is dus gewaarschuwd.

Het titelnummer mag de dans openen en het valt snel op dat er in wezen weinig gewijzigd is sinds 'Dechristianize': Vital Remains grossiert nog altijd in razendsnelle en bijzonder drukke death metal met occasionele melodische solo's. De grove en brute grafstem van Benton klinkt overigens bijzonder overtuigend. Het is de vraag of het toeval is dat 's mans eigen werk na zijn uitstapjes bij dit duo ook ineens een pak bruter geworden is. In ieder geval, op onnavolgbare wijze ramt Suzuki de drumvellen in de vernieling, terwijl zijn en Lazaro's gitaarpartijen zo verdraaid snel zijn dat hun snaren bijna spontaan in vlammen moeten uitbarsten. Nochtans is het allesbehalve hersenloos geram, maar zitten er in elk nummer zeer doordachte melodieën en meerstemmige partijen in. Dat Suzuki overigens een uitstekend soleerder is, mag hij vaak met verve bewijzen. De solo's in 'Scorned' zijn ronduit geniaal en kippenvelopwekkend. Ondanks het feit dat elk nummer minstens zes minuten duurt (sommige zelfs negen!), slaat de verveling nergens toe. Dat is een fikse pluim op de hoed van Lazaro en Suzuki, aangezien het met dit type intense muziek vaak lastig is om de aandacht van de luisteraar heel de tijd vast te houden. Elk braaf christenzieltje zal overigens verschrikt achter de zetel wegduiken bij het horen van 'Born To Rape The World' of het weinig aan de verbeelding overlatende 'Hammer Down The Nails'. Benton's grom is trouwens heerlijk onverstaanbaar, maar laat dat de pret vooral niet drukken. De bedoelingen zijn overduidelijk.

Deze band draait al een hele tijd mee, maar net zoals goede wijn worden ze beter met de jaren. Dit album is een prachtbeest met zeer grote hoorns en een vlammende tong, dat in feite verplichte kost is voor eenieder die death metal een warm hart toedraagt. Blasfemie en agressie ten top gedreven, gespeeld door vakmensen en met liefde voor het genre, daar draait het om en Vital Remains staat glorieus in de voorhoede van de death metallegioenen.

Meer over Vital Remains


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.