Antonio Vivaldi is niet onmiddellijk de componist die geassocieerd wordt met opera. Hij schreef wel een groot aantal opera's, maar vele daarvan zijn domweg verloren gegaan. Uit het repertoire dat wel overgeleverd is selecteerden de jonge contratenor Philippe Jaroussky en dirigent Jean-Christophe Spinosi een gevarieerd ariaprogramma dat nu eens de virtuoze, dan weer de ingetogen Vivaldi toont.

Wat bij beluistering van deze cd onmiddellijk opvalt, is het bizarre, vederlichte timbre van Jaroussky. Daar waar vele van de hedendaagse contratenoren opteren voor een donkere kleur die nauw aansluit bij vrouwelijke alten, is het bij Jaroussky soms moeilijk om hem van een échte sopraan te onderscheiden. In virtuoze aria's leidt dat ontegensprekelijk tot sterke momenten. De manier waarop Jaroussky Vivaldi's coloraturen benadert is verbluffend. Met parelende precisie plaatst hij elke noot waar ze thuishoort, daarin levendig ondersteund door het energiek musicerende Ensemble Matheus. Soms zijn deze coloratuuraria's echter aria's waarin de held in kwestie zijn woede of zijn enthousiasme uitzingt en op die momenten ontbreekt het Jaroussky aan dramatische inleving en overtuigingskracht. Alles blijft vaak net dat ietsje te veel op de vlakte. Gelukkig zijn er ook meer ingetogen aria's, die Jaroussky meer lijken te liggen. Vooral in de lange slaaparia uit "L'Olimpiade" zorgt zijn zachte kleur voor verleidelijke, zweverige momenten. Dat hij Vivaldi's muziek perfect aanvoelt, demonstreert hij het meest in de recitatieven uit 'Tito Manlio' en uit 'Giustino'. Gesteund door een stevige basso continuo laat Jaroussky zich van de ene emotie in de andere werpen, wat hem dramatische kleuren ontlokt die in de aria's soms ontbreken. Naast de kwaliteit van de continuo moet zeker en vast de ritmische drive van het hele ensemble vermeld worden. Onder leiding van Jean-Christophe Spinosi – die als vioolsolist schittert in de aria uit "Andromeda Liberata" – blinkt het Ensemble Matheus uit door het uitgebreid kleurenpalet waarmee ze Jaroussky ondersteunen en door de fijne en transparante klank die ze produceren.

'Heroes' is zonder twijfel een boeiende cd, die een minder bekende kant van Vivaldi belicht. Hier en daar wat meer dramatische inleving had het heldengehalte van de titel allicht nog overtuigender gemaakt!

Meer over Vivaldi, A.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.