Het viertal dat Vreid is, ontstond uit de legendarische black metalband Windir, typisch zo'n act waarvan de meeste mensen de naam wel van kennen, maar waar weinigen effectief de muziek ooit hebben gehoord. Vreid bestaat ondertussen al langer dan die illustere voorganger en heeft ook meer succes. Elk album van de heren is gebaseerd op geschiedkundige feiten en 'Milorg' is daarop geen uitzondering. Vreid bezingt de Noorse beweging Milorg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi's het vuur aan de schenen legde. Wie durft nu nog beweren dat black metal veelal de foute kant kiest?

Op de vorige albums etaleerde dit viertal een mix van rock 'n' roll en black metal wat black 'n' roll werd gedoopt. De mix van Motörhead-iaanse groove en grimmige vocalen gaf de wereld alvast iets behoorlijk unieks. Ook Satyricon kan ergens gezien worden als uithangbord van een dergelijke stijl, zeker sinds hun album 'Now, Diabolical'. Maar van die rock 'n' roll is bij Vreid vandaag de dag een pak minder te merken. De band is beduidend extremer geworden en duwt meer het gaspedaal in. Wat gebleven is, zijn de catchy melodieën die elk nummer opsieren. De basisriffs zijn behoorlijk eenvoudig, maar het is de combinatie met een herkenbaar melodieus thema dat precies de kracht uitmaakt van het geheel. In dat opzicht zit de nodige schwung nog steeds in elk nummer en dat maakt alles net dat tikkeltje krachtiger. Ook de giftige vocalen zijn een mooi pluspunt in de zin dat ze niet alleen goed verstaanbaar zijn, maar ook daadwerkelijk grimmig klinken, iets waar het bij veel andere black metalbands soms aan ontbreekt. Dat Vreid trouwens geregeld de hort opgaat met Enslaved, is geen toeval: beide bands hebben er een handje van weg om nieuwe dingen te doen met black metal en progrock. Alleen gaat Enslaved net dat beetje verder en blijft Vreid vooral agressiever. De acht tracks van dit album beluistert een mens best na elkaar, want er wordt wel degelijk een verhaal verteld en het is zonde om de continuïteit te doorbreken, iets wat wordt gehandhaafd door akoestische thema's of etherische intermezzi met gitaar.

Met 'Milorg' laat Vreid horen dat ze klaar zijn voor het grote werk: dit album klinkt niet alleen zeer sterk, maar weet op alle fronten te overtuigen. Mogelijk gaan de hardcore black metalpuristen dit te vooruitstrevend vinden ondanks de toegenomen agressiviteit, maar dat zal een ruimdenkender muziekliefhebber worst wezen. Vreid heeft gewoon een sterk album gemaakt, punt.

Meer over Vreid


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.