De heren van Vreid mogen dan wel hun naam gevestigd hebben dankzij het haast legendarische Windir, ondertussen bestaat Vreid zelf al veel langer en blijft de kwaliteit uitstekend. Hun vorige plaat 'Milorg' was een klein meesterwerkje over de Noorse verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het spreekt dan ook vanzelf dat er reikhalzend uitgekeken werd naar de opvolger.

 Voor 'V' hebben de heren van Vreid niet alleen een nieuwe snarenplukker in de gelederen, ze kozen er ook voor om deze keer alles in eigen handen te houden. Dat betekent dat er zelf werd opgenomen, gemixt en al de fijne kantjes bijgewerkt. Voor een eerste keer dit te hebben verwezenlijkt, klinkt het album alvast als een klok. Het enige minpuntje dat te noteren valt, is dat de zang soms wel erg vooraan in de mix zit, maar eerlijk is eerlijk: dat stoort ook niet meteen.

 Vreid beweerde dat 'V' het meest extreme album zou worden dat ze tot hiertoe hebben gemaakt, maar daarmee bedoelden deze jongens vast hun meest afwisselende, want de grimmige sfeer van de vorige platen is nog steeds even sterk aanwezig. Het is ook niet zo als zou er nu hersenloos doorgebeukt worden, want er zit verdacht veel subtiliteit in de rauwe brokken groovende black metal.

 Ook al beginnen 'Arche' en 'The Blood Eagle' de dans relatief traditioneel, met vitrioolzang en die melancholisch repetitieve gitaarlijnen die een hoofd lustig laten meeknikken op de maat, toch duiken er meer dan vroeger sporadische akoestische passages op en bouwen de heren veel meer variatie in tempo in het geheel. Dat maakt 'V' dan ook nog meer een luisterervaring die vraagt naar meer. Toegegeven, vroeger wist de band ook een hele plaat lang te boeien, maar de extra afwisseling en de grote contrasten zijn een wel erg aangename verrassing.

 Met deze plaat heeft Vreid een puik staaltje black metal afgeleverd, dat het niet moet hebben van hoge snelheden of duistere satanische ondertonen, maar veeleer van sfeerschepping en de juiste dosis grimmigheid. Wie daaraan twijfelt hoeft enkel de giftige zang te horen om daarvan overtuigd te raken. Misschien minder toegankelijk dan voorganger 'Milorg', maar alleszins uitdagender en waarschijnlijk ook met meer eeuwigheidswaarde, dat is 'V'.

Meer over Vreid


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.