Weird War zorgde in de zomer van 2004 voor extra hitte met het in seks badende 'If You Can't Beat 'Em, Bite 'Em'. Nu is het trio uit Chicago al terug met nieuw materiaal op 'Illuminated by the Light'. Op het cd-hoesje staat nog altijd een ietwat bizarre tekening, maar al van bij het eerste nummer valt op dat de muziek wat anders klinkt. Hoewel er naast drum en een zoemende gitaar nog altijd regelmatig een diepe bas gebezigd wordt, klinkt de muziek minder zwaar en zowaar opgewekt.
Frontman en zanger Ian Svenonius heeft er nog steeds geen probleem mee om met een falsetstem en absurde (en/of hilarische) teksten een eigen soort feestje te bouwen. Dit wordt al meteen duidelijk in het openingsnummer 'Illuminated'. Zonder intro zoemt de gitaarriff er vrolijk op los. Samen met een luchtig ritme maakt dat de song meefluitbaar in de lentezon. Deze toon wordt verdergezet in het uiterst aanstekelijke en hilarische 'See About Me'. Met enkele speelse pianonoten en een meerstemmige zang is dit moeiteloos het meest poppy liedje van het album. Toch werkt die aanpak niet altijd. In 'Crystal Healing' is het wachten op de korte gitaarsolo om iets interessants te bespeuren naast de te lang uitgerekte riff. 'Girls Like That' klinkt eveneens vrij eentonig, ondanks de opwindende bas die het geheel een funky inslag geeft. 'Word on the Street' (over een slechte reputatie) bevat meer diepe bas en funk en wordt luchtig gehouden door enkele exotische conga's. Diezelfde conga's keren terug in het wilde, van overstuurde gitaren voorziene slotnummer 'Put It in Your Pocket' en zorgen ervoor dat 'Illuminated by the Light' niet te eenzijdig wordt. Het korte intermezzo 'A Visit to the Cave' laat verveling evenmin een kans door de jolige sfeer van het album te breken met een trieste gitaarsolo.
De valkuil van verveling ligt wel vaker op de loer, maar Weird War slaagt erin om die te omzeilen via kleine variaties en soms het roer kortstondig om te gooien. Zo ligt de weg open om ongegeneerd en zonder al te veel sérieux de funkrock van 'If You Can't Beat 'Em, Bite 'Em' te doen herleven en in een opgewekt jasje te stoppen.

Meer over Weird War


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.