Totaal uitgeblust van het ellenlang toeren heeft Timesbold zanger Jason Merritt aka Whip zichzelf geforceerd om in alle eenzaamheid toch te blijven musiceren. Gelukkig maar, want 'Atheist Lovesongs to God', uitgebracht op het Belgische label Zeal, is een ijzingwekkend mooie plaat. Om stil van te worden.
De onderwerpen waar Whip over zingt zijn dan ook niet al te vrolijk: 'Ballad of Cobain' is een deprimerende ode aan de overleden Nirvana zanger. Het bloedmooie, spookachtige cowboynummer 'Crows' gaat over een eenzame man (Merritt zelf?) die enkel steun en liefde vindt bij een groepje kraaien. Schrijnend. De hoes liegt er ook al niet om: een tekening van een futloze, uitgemergelde man (wederom Merritt?) die een boek leest. Ook de algemene muzikale sfeer is erg intimistisch en donker. 11 So(m)bere lofi singer-songwriternummers sieren in hun ogenschijnlijke eenvoud maar dragen veel subtiele, depressieve elementen. Vooral de fijn uitgekiende arrangementen waarbij bas, akoestische gitaar, accordeon en/ of banjo minimale toetsstenen vormen van een mooie muzikale puzzel versterken de intieme, neuriënde stem van Jason Merritt. Zeker de banjo draagt er toe bij dat veel nummers een stevige countrysmaak krijgen. De ballade 'Perfect Dive' is in al haar soberheid een ruwe diamant die zich na enkele aandachtige luisterbeurten prachtig begint te schitteren. Enkel bij de instrumentaal minder uitgewerkte nummers vervalt de muziek van Whip soms in zeurige en betekenisloze folkpop die, wegens geen ritmische ondersteuning van drums, iets té hard overhelt naar de saaie kant ('Oh Why', 'While'). Deze 2 minder uitgesproken liedjes nemen niet weg dat 'Atheist Lovesongs to God' wel degelijk een goddelijke plaat is.
Het valt niet aan te raden deze cd te beluisteren in een vrolijke stemming. Op een rustig, eenzaam momentje is deze plaat echter des te pakkender. Ontroerend.

Meer over Whip


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.