Sympathieke noorderbuur en muzikale duizendpoot René De Vries heeft buiten zijn uren als muzikant voor zowat de hele Nederlandse indiescene en producer voor het Volkoren-label blijkbaar ook genoeg tijd om nog wat eigen materiaal op plaat te zetten. Onder de naam White Stone Assembly nam hij in zijn eigen studio in Amsterdam vijf nummers op die hij al enkele jaren geleden schreef. Met wat hulp van een paar bevriende muzikanten bouwt hij mooie soundscapes die het beste van postrock, jazz en rock'n'roll verenigen.

'White Stone Assembly' is een sfeervolle plaat geworden waarin de belangrijkste rol weggelegd is voor De Vries' gitaar. Die doet al gauw vergeten dat er geen zanger van de partij is, wat op de keper beschouwd helemaal niet nodig blijkt. Door genoeg afwisseling in de structuur te brengen en alle instrumenten goed tot hun recht te laten komen, lukt het de vijf heren om elk nummer van begin tot einde een boeiende reis te doen lijken. Landschappen van spannende ritmes, aangenaam klinkende jazzprogressies en snedige bluesmelodieën glijden voorbij en af en toe duikt uit de achtergrond een korte versiering op wanneer de piano de hoofdrol even overneemt. 'Step by Step' bouwt, zoals de titel al verraadt, stap voor stap op tot het solomoment iets voorbij halverwege het nummer aanbreekt. Dat neemt toetsenist Jelmer van de Veer grotendeels voor zijn rekening met een heel spontane en uitgebalanceerde improvisatie. In 'Unfinished Business' gaat White Stone Assembly onverwacht even de elektronicatoer op maar dat doen ze zo subtiel dat het haast niet te merken is.

Hoewel ze soms wat wegheeft van een soundtrack van een tv-serie loont het toch de moeite om de muziek wat aandachtiger te beluisteren. De opbouw is bij elk nummer zorgvuldig uitgekiend en elke variatie of wending komt op het perfecte moment en gaat steeds de goede richting uit. Geen afgelikte technische hoogstandjes maar wel een doordachte en gevoelsmatig geschreven plaat.

Meer over White Stone Assembly


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.