Mozart schreef zijn hele leven lang sonates voor viool en piano, van zijn vroegste jeugdcomposities waar de viool een louter begeleidende functie vervulde tot de sonates die hij drie jaar voor zijn vroege dood neerpende en waarin viool en pianoforte als gelijkwaardige partners met elkaar in dialoog gaan. Voor dit Engelse duo, dat bestaat uit violiste Rachel Podger en pianist Gary Cooper is dit al het zesde volume in een integrale Mozarts opname die terecht erg veel lof oogstte voor zijn heldere muzikale visie en muzikaliteit.

In plaats van Mozarts sonates chronologisch aan te pakken, bieden Podger en Cooper een gevarieerde greep uit Mozarts oeuvre aan. Dit cd'tje omvat de twee sonates in F, KV 376 en 377 die Mozart voor zijn studente Josepha Auernhammer schreef, een vroeg, tweedelig werkje in G groot KV 27 en de sonate in C groot KV 296, een sonate die Mozart tijdens een reis naar Mannheim in 1778 componeerde.

Deze cd biedt wat de vorige opnames uit deze reeks ook al te horen brachten: een glasheldere kijk op deze muziek die zo natuurlijk en muzikaal zo logisch klinkt als men bij Mozart mag hopen. Een flinke dosis opera is nooit ver weg. Het eerste deel van de zachtaardige sonate KV 376 klinkt met zijn vele contrasten als een ensemble uit een Da Ponte opera en de variatiereeks die als langzaam deel in KV 377 dienst doet is zo vocaal gedacht dat ook dit deel evengoed een klagende opera-aria zou kunnen zijn.

En het is beslist geen eenvoudige prestatie om deze trage delen zo lyrisch te houden als je, zoals Rachel Podger, strikt vibratoloos, met een vlakke, ijle en zuivere klank speelt. Maar dit is muziek die op talloze andere manieren interessant gehouden wordt, met een heel natuurlijke cadans, het overtuigend aanbrengen van nieuwe thema's en wisselingen in de harmonie of het gebruik van stilte, van korte pauzes om Mozarts sonates een dramatische spanning mee te geven.

De lichte, kleinschalige klank van Gary Coopers pianoforte vormt de perfecte tegenspeler om de viool te begeleiden en deze sonates delicaat en doorzichtig te houden. Op zachte frases kan hij uiterst broos gaan klinken maar zelfs in 'forte' passages zorgt zijn instrument voor een malse maar transparante textuur. Beide muzikanten genieten duidelijk van Mozarts samenspel, iets wat heerlijk tot zijn recht komt in het eerste deel van de sonate in C KV 296, waar melodielijnen in linker- of rechterhand en in de viool goed gesmeerd op elkaar ingrijpen.

Dit is een heerlijk muzikale cd die vele herbeluisteringen waard is. Rachel Podger en Gary Cooper tonen een diep begrip van Mozarts muziek en zorgen hier voor een uitvoering van vier sonates die geen minuut verveelt.

Meer over Wolfgang Amadeus Mozart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.