Stef Kamil Carlens is een eigenzinnige muziekpoëet. In zijn bijna vijftienjarige muzikale carrière heeft de man al heel wat watertjes doorzwommen (waarbij de klemtoon niet altijd op muziek lag). Die hardnekkigheid heeft zowel een hele boel fans als antifans opgeleverd. Dat Stef Kamil op zijn artistieke route vreemde, erg creatieve wegen is ingeslagen, staat echter buiten kijf. Met zijn geesteskind Zita Swoon is hij ook al vele kanten uitgeschoten, variërend van vreemde folkrock, straatmuziek tot vlotte dance en tegendraadse pop. Met 'A Band in A Box' is Zita Swoon aan een nieuw hoofdstuk toe. In dit kleine zalenconcept zet de band zich in het midden met enkel eigen versterkers en monitors. Zo wordt het omringende publiek een erg intieme, klankzuivere show gepresenteerd. Zonder PA of extra belichting zorgt dit voor een erg puur, minimaal en tevens broos resultaat.

Met deze cd en dvd-box geeft Zita Swoon alvast het brede publiek mee hoe de lopende Camera Concert Tour in zijn werk gaat. Aangezien telkens een beperkt aantal bezoekers het gebeuren live kan beleven, is dit multimediapakket voor velen allicht een welkome presentatie. Het project is in elk geval een uitdaging, want door de karige inkleding van zowel muziek als podiumpresentatie wordt de groep op zijn meest pure, kwetsbare manier gepresenteerd. De rode draad is natuurlijk de beverige, hese stem van Stef Kamil Carlens, die door de drie dames van Radio Candip aangevuld wordt en zo mooi gedijt in de zachte, akoestisch ogende muziek op deze plaat. Grommende contrabas, viool, schuifelende drums en piano zijn de sfeermakers voor de gitaarballades van de band. Zita Swoon zou echter zichzelf niet zijn, moesten er geen angeltjes onder het gras zitten. Vooral een soms erg vreemde opbouw en arrangementen die al nauwelijks te rijmen puzzels overkomen, bemoeilijken de muziek. Ondanks enkele stevigere solo's zoals in single 'Thinking about You all the Time', laat de band zich ook nooit ten volle gaan, maar blijft ze mooi in die welafgebakende, goeddoordachte structuur peddelen. Een gezonde cocktail van blues, gospel, singer/songwriterschap en poprock dringt zich op een aparte manier op. Schoonheid is hier geen synoniem voor harmonie, maar voor oprechtheid. Zo passen enkele Frans gezongen passages als het verhakkelde 'Intrigue' of de chanson 'De Quio a Besion l'Amour' (zonder Axelle Red) perfect in het geheel. Daarnaast schuift Zita Swoon ook Bob Dylans 'You're a Big Girl Now' en 'Raining Pleasure' van The Triffids moeiteloos in zijn setlist. Hoewel die verder ook parels als 'Song for a Dead Singer' of 'Hot, Hotter, Hottest' bevat en met 'Jintro & The Great Luna' zelfs teruggrijpt naar de Moondog Jr-periode, komt er nergens echt een muzikaal hoogtepunt aan bod. Met een algemene sereniteit en zuiverheid baden de zestien liedjes in een gelijkaardige, sobere sfeer en dat komt de toegankelijkheid wederom niet ten goede. Dat neemt niet weg dat Zita Swoon in al zijn intimiteit hier een erg hoog muzikaal niveau aanhoudt dat door puriteinen zeker gesmaakt zal worden.

De bijbehorende dvd laat niet enkel even smaken hoe het 'Band in a Box'-principe er live dient uit te zien (hier nog zonder publiek), maar volgt Stef Kamil en co ook even op tournee doorheen de idyllische Franse plattelandsvlakten. Dankzij wat wisselingen van outfit en het heen- en weer wippen in zalen in de Gentse Vooruit is zowel het muzikale als het biografische aspect smaakvol, maar niet veel meer dan dat.

Stille muziekgenieters of Zita Swoon-idolen zullen door deze box zeker gecharmeerd zijn. Deze nieuwe muzikale formule zet Carlens' vocale capaciteiten dankzij een getemperde instrumentale omgeving immers centraal. Nooit heeft deze band zo puur en zuiver geklonken. Samen met een begeleidende tourfilm die dit creatieve brein in het alledaagse leven plaatst, zet dat Stef Kamil in zijn pijama. Die laatste blijkt overigens origineel en niet eenvoudig, maar ook weinig opzichtig te zijn.

Meer over Zita Swoon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.