Het hoeft niet altijd extreem te zijn, soms doet etherische, zweverige muziek met een fikse hang naar de jaren zeventig en tachtig ook deugd. Case in point het duo Zombi, dat zich vooral bezighoudt met psychedelische soundscapes uit synthesizers te pulken, waarbij het geheel klinkt als de soundtrack bij een heerlijke retrofilm, iets dat zo uit de koker van Giorgio Moroder zou zijn gekomen. Geen toeval, aangezien de heren van Zombi fans zijn van laatstgenoemde.

Was voorganger 'Spirit Animal' relatief stevig voor het normale doen van de heren, dan is 'Escape Velocity' de dromerige opvolger, eentje die het gaspedaal volledig schuwt, eentje die geen uitbarstingen tolereert en die vooral drijft op repetitieve synths en een beeld opwekt van wulpse meisjes op het strand die suggestief aan een lolly likken. Of deze dames al dan niet van legale leeftijd zijn, doet er niet zoveel toe, aangezien het Lolita-effect haast bijgeleverd wordt.

'Escape Velocity' start de dans met het titelnummer, een zomerse rit langs de Middellandse Zee in een ouderwetse Ferrari met het haar in de wind en een Italiaanse schone in de passagierszetel. De muziek zweeft verder, en valt enkel te vatten met dit soort beschrijvingen, aangezien de vele synthlagen zo intrinsiek met elkaar spelen dat echt aparte elementen uit het geheel grissen haast ondoenbaar is. 'Slow Oscillations' is dan uitblazen op het strand, en rustig mensjes kijken, vooral dat lekker ding van twee handdoeken verder naar rechts. Ook 'Shrunken Heads', 'DE3' en 'Time of Troubles' passen geweldig bij die sfeer en laten – ondanks de iet of wat negatief klinkende titels – een gevoel van welbehagen en hoop doorschemeren. Links en rechts is er een vreemd element, veelal een onrustwekkende melodie, die de geest van Angelo Badalamenti laat naar boven komen. Dat zijn de onharmonische stukken, die echter voldoende tegenkanting krijgen van de rest en die het geheel net dat beetje spannender maken.

Zombi is een bijzonder apart geval en waarschijnlijk vooral te smaken door liefhebbers van filmmuziek, maar wie even wil wegdromen op een heerlijk bed van synthesizermuziek, is hier alvast aan het juiste adres.

Meer over Zombi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.