Zool. ofte Gerry Vergult is er lang in geslaagd zichzelf te verbergen in het ondergrondse Vlaamse elektronicawereldje. Dankzij een carrière bij de waveband Aroma di Amore, het Neder-triphopproject Kolk of even kort inspringen bij Daan is de man vlak onder de oppervlakte blijven borrelen zodat zijn creativiteit artistiek niet kon belemmerd worden door de wetmatigheden van een groot artiest. Het resultaat is een prachtige opvolger voor het paar jaar oude 'Vadem' waarin de voorliefde voor de harmonieuze samenwerking tussen analoge en digitale elektronica een hoogtepunt krijgt. 'Camera', net als zijn voorganger uitgebracht op het eigen Hidden Pleasure Recordings, biedt een aardig stukje geavanceerde pingelpangel-laptopkunsten die de luisteraar naar het puntje van zijn stoel drijven.

Zool. klikt en klakt wat af. De elf creaties op dit op en top doe-het-zelf plaatje blijken stuk voor stuk ritmische hoogstandjes die gesust worden met een zweem van glijdende gitaren of diep grommende samples. Vergult graaft daarmee dieper dan een van zijn overduidelijke leermeesters, Aphex Twin (in zijn minder nerveuze bui weliswaar) en koppelt dat aan een ongehoorde joligheid en speelse creativiteit. Wat haast kinderlijk voor de hand liggend klinkt, blijkt echter om een zorgvuldig uitgedokterde puzzel te gaan waar zelfs veldopnamen en akoestische instrumenten (getuige een druppelend 'Eva') een actieve rol in mogen spelen. Elke track is hier dan ook te beschouwen als een losstaand elektronisch verhaaltje met een fluweel karakter en een meerdimensionale, ritmische invulling. Zo groeit 'Dil' met een combinatie van samples van klokken en belletjes uit tot een abstracte maar aangename psychedelische dubsong. Prikkelend maar niet al te ambitieus, avontuurlijk maar nooit al te roekeloos: denk gerust aan dub en hiphop maar durf het nooit echt hardop te zeggen. Dankzij het gebruik van perfecte melodieën en harmonieconstructies klinkt deze plaat waanzinnig hypnotiserend. De veelgelaagde weelde van de meest uiteenlopende, maar goed in het oor liggende detailklanken stoot daardoor de betere 'intelligente' elektronicaplaten moeiteloos van de troon.

Deze cd is een voorbeeld voor computerfreaks die hun creativiteit liever niet door Xbox gekortwiekt zien. Zool. stelt een voorbeeld en streelt het oor. Met een klein minpuntje voor de vrij ontnuchterende hoes en het blijkbaar voor dit kaliber artiesten verplicht rommelige plaateinde, is 'Camera' een fantasieprikkelend elektronisch pareltje. Eentje dat best door zo veel mogelijk mensen opgepikt wordt.

Meer over Zool.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.