Zool. laat weer van zich horen. Vorig jaar maakte Gerry Vergult het mooie 'Ep One'. Nu is er 'Ep Two'. De elektronica van deze EP is minder mooi, zelfs lelijker. Dat is op zich niet erg - het hoeft niet mooi, strak en proper te zijn om goed te zijn – maar toch worden de zinnen hier iets minder geprikkeld dan voorheen.
De elektronica van 'Ep One' hield het hoofd van de luisteraar even scherp als de ui die als speldenkussen werd gebruikt op de cover. Nu staat daar een citroen op, waar geen spelden maar nagels in steken. 'Ep Two' klinkt inderdaad harder en robuuster. Chaos en schoonheid gaan een verbeten strijd aan en schoonheid delft het onderspit. Zo begint opener 'Horror Vacui' zeer agressief met scherpe klanken, gereutel en een zwaar ritme op koebellen. Daarna moet een riff van klokjes het nummer weer gladstrijken. Een tweede laag klokjes speelt een simpel lijntje maar doet het nummer al zijn kracht verliezen en laat een flauw afkooksel achter. 'Yde' (spreek uit Wide) is geïnspireerd op een kortverhaal van Johan de Boose, 'het veenmeisje'. Weidse lage tonen op de achtergrond, een donkere schuurbas en een kabbelend riviertje scheppen een zeer mysterieuze soundtrack. Het vakmanschap van Zool. is goed te horen in het pruttelende ritme van het water.
'Four kisses' komt het dichtst in de buurt van eerder werk van Zool. Het begint met een licht klepperend ritme en redelijk cleane elektronica maar wordt al snel knap opengereten door overstuurde en uitgerokken cimbaaltikken. In wat volgt probeert de melodie de overhand te krijgen over de oorverdovende en hartverscheurende metalen beats.
Het laatste nummer, 'Diphthong' is het meest experimentele nummer van de plaat. Aan de basis ervan liggen klanken van allerhande kantoorapparatuur die in een willekeurige structuur werden gegooid. Kantoorpret verzekerd voor wie met de collega's op zoek wil gaan naar het geluid van een binnenkomende fax. De nummers van Zool. zijn gratis op zijn site te downloaden. Het bestellen van 'Ep Two' kan later altijd nog.

Meer over Zool.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.