Heil o heil, het befaamde samenwerkingsproject Zucchini Drive krijgt nog steeds opvolging. Een overtuigend 'Being Kurtwood', dat hiphop op een erg hoge Vlaams-internationale ladder plaatste, heeft er een klein studiobroertje bij gekregen. 'Klein' is zelfs een understatement van jewelste in het geval van 'Goodyear Television Playhouse': de cd bulkt immers van subtiele elektronica, gitaarsamples en zachtmoedige hiphop, maar dan in een ontzettend verslavend, hypermodern jasje dat voorzichtig een label als 'Anticon' (dé elektronische hiphop platenfirma bij uitstek) zou mogen dragen.

De heilige tandem achter dit project wordt nog steeds door Tom 'Siaz' De Geeter (Cavemen Speak) en de Zweed Marcus Graap (Stacs of Stamina) in beweging gehouden. Momenteel zijn de heren zelfs op een mini-tourtje doorheen Japan aan het bollen. Dit plaatje heeft dan ook geen boodschap aan geografische, culturele of nationale beperkingen. Elektro ontmoet hiphop ontmoet indiepop ontmoet folkrock, maar dan op een erg mooie en harmonieuze manier. De titel 'Goodyear Television Playhouse' is een hele mond vol, maar overdreven complexiteit is hier niet aan de orde. Lome ritmen die knipogen naar hiphop uit de jaren '80 en samen gezongen partijen zijn steevast een basis waarachter een rijk arsenaal geluidjes en sfeerelementen wordt gestoken. Verder houdt Zucchini Drive ook niet vast aan een constant muzikaal verhaal, maar laat zijn nummers evolueren en aangroeien. Het schitterende 'Radical Days' rolt voort op een vrolijk americana-gitaarriedeltje, maar bloeit open in een heuse vloerschuiver, gaat de melancholische toer op met strijkertjes en herpakt zich dan met krachtig aangevuurde knalbeats. In 'Moms and Props' komt het gezelschap iets ernstiger en krachtiger uit de hoek. Een lang filmisch intermezzo in de geest van DJ Shadow en een krachtige statement als refrein zorgen hier voor een dijk van een hit (eveneens te bewonderen op YouTube). Het dom getitelde 'Handclap Handclap' gaat dan weer aan de slag met een glad elektroritme en een hoog, nichterig falsetstemmetje. Op die manier zwalpt dit plaatje heen en weer tussen sterk en gezapig, intiem en extravert, terwijl een brede glimlach op het gezicht van de luisteraar de doelstelling blijft. Tegelijkertijd zorgt Zucchini Drive voor een grote spitsvondigheid en kwalitatieve afwerking, zodat zowel een hip, trendy publiek als een algemene menigte wordt aangesproken.

Zucchini Drive tekent op zijn vierde langspeler voor zo'n vijftig minuten kwalitatief onderbouwd genot. De rode draad is hiphop, maar die wordt met een mooie cocktail van andere ingrediënten vermengd zodat hier sprake kan zijn van 'popmuziek' in de brede, niet commerciële zin van het woord. Deze band verdient het daarom ook ten hemel geprezen te worden, al lijkt een vliegtuigticket nemen naar Japan misschien net een stap te ver.

Meer over Zucchini Drive


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.