Kwadratuur interview

Ondanks de enorme vloed aan jonge bands die met veel plezier teruggrijpen naar de klassieke thrash, zijn er maar een weinig die effectief slagen om de sfeer en catchiness van vroeger te vatten. Het Canadese Mortillery is een van die bands die weten waar de klepel hangt en daarmee positief opvallen tussen de grote bende. Mortillery's Alex Gutierrez mag dan ook kort en krachtig (net als de muziek) antwoorden geven.

Jullie spelen overduidelijk old school thrash. Waar komt die liefde voor de stijl vandaan?

Ik denk dat het voor ons gewoon natuurlijk is. De meesten van ons kwamen in contact met elkaar via de band en naast onze persoonlijke invloeden was oude thrash de gemeenschappelijke deler. Daar vonden we onze overeenkomst.

Jullie houden de muziek puur, weg van crossover. Was dat de opzet?

Ja en nee. (lacht) We laten onszelf erg 'puur' zijn in het opzicht dat we niet verwachten van elkaar dat we bepaalde dingen doen. Wanneer we bezig zijn met muziek schrijven, gaan we allemaal voor hetgeen comfortabel aanvoelt en tot dusver heeft dat positief uitgepakt. Het lijkt me wel logisch dat in de toekomst onze schrijfstijlen wat gaan veranderen.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen dit album en het vorige?

Waarschijnlijk de manier waarop we als groep gegroeid zijn. We voelden ons ook veel meer op ons gemak tijdens het schrijfproces. Met elk nummer dat we penden kwamen we een stapje dichter bij de stijl en kwaliteit die we wilden bereiken.

Mortillery (foto: Michael Scorpio)
Mortillery (foto: Michael Scorpio)

Het klinkt alsof jullie meer aandacht hebben besteed aan pakkende melodieën. Vond je dat er meer subtiliteit nodig was deze keer?

Ik denk niet dat we per se op zoek waren naar subtiliteit. Eigenlijk was grofweg de helft van deze plaat klaar toen 'Murder Death Kill' pas uitkwam. 'The Origin of Extinction' toonde gewoon een ander facet van het genre en dat gebruiken we ook graag.

Soms doen jullie denken aan Death Angel, maar wat zijn nu eigenlijk jullie grootste invloeden?

Die gaan heel breed en we hebben allemaal ergens een invloed van verschillende bands van verschillende stijlen. Er zijn er wel een paar die we gemeenschappelijk hebben: Metallica, Exciter, Broken Bones, Skid Row of Flotsam & Jetsam.

Jullie beginnen de schijf met het verdacht melodische 'Battle March', wat een luisteraar bijna op het verkeerde been zet. Verrassingseffect?

Dat nummer werd geschreven door onze leadgitarist Alex Scott. Toen hij ons de partijen daarvoor liet horen wisten we meteen dat dit de intro moest worden voor ons nieuwe album. Voor ons is het een goede manier om het feestje in gang te trappen.

Jullie hebben een zangeres die de oude stijl perfect aankan. Hoe belangrijk is dat?

Ach, zoals alles in onze muziek doen we hetgeen we doen omdat we er van houden en omdat het erg natuurlijk aanvoelt. Om eerlijk te zijn: we zouden nog geeneens weten hoe we de zaken anders moeten aanpakken! (lacht)

Mortillery (foto: Michael Scorpio)
Mortillery (foto: Michael Scorpio)

Jullie komen van Canada en net als andere Canadese groepen klinken jullie net dat beetje anders. Enig idee waarom?

Misschien is het de koude in de winter, of het feit dat we gemiddeld vijf à tien uur moeten rijden tussen steden of mogelijk de esdoornsiroop... Geen idee waardoor dat komt, maar we zijn alleszins trots om Canada te vertegenwoordigen binnen de metalen gemeenschap.

'Origin of Extinction' is alvast een pakkende titel. Hoe zijn we onszelf dan aan het laten uitsterven?

Dat is vrij simpel: gewoon door hier te zijn. Onze lust naar meer heeft ons eindelijk op het pad naar totale vernietiging gezet. Wij zijn zelf de oorsprong van uitsterven.

Welk nummer heeft het meeste peper in een live-situatie volgens jou?

Dat gaan waarschijnlijk 'Maniac' en 'F.O.A.D.' zijn van de nieuwe plaat. Als we er de eerste bij nemen, dan moet ik ook nog 'Outbreak' en 'Without Weapons' vermelden.

Hebben jullie al plannen voor een volgende, of wachten jullie nog even af?

We hebben veel geluk wat dat betreft: ik heb nog nooit in een band gezeten die zo snel nummers maakt! We laten nieuwe dingen gewoon op ons afkomen, maar ze komen precies behoorlijk snel, want we zijn al bijna klaar met een volgende schijf.

Als dat niet snel is!

Meer over Alex Gutierrez (Mortillery)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.