Kwadratuur interview

I Love Sarah is het duo Jeroen (drums etc.) en Rutger (gitaar etc.), twee Mechelse jongemannen die sinds 2004 door het leven gaan als Jani Jani en Rudy Perdu. De groepsnaam ontstond toen bleek dat beiden een partner met de naam Sarah hadden. Na een titelloze demo, de uitstekende 'Toothbrush'-ep en de registratie van een Antwerps optreden ('Live in Japan'), is er nu het officiƫle debuut 'Hoekzetel Bruno', een 10" vinylplaat met zes nummers.

Jullie hebben net een tweede ep uit, 'Hoekzetel Bruno'. Officieel is dit jullie eerste release, maar kunnen jullie wat uitleg geven bij het oudere werk?

Jani Jani: De eerste demo hebben we thuis opgenomen met behulp van Cool Edit Pro-software en één microfoon. Gek genoeg is dit ultragelimiteerde kleinood heruitgebracht op het lo-fi label Unlimited Edition (link: http://www.unlimitededition.be). 'Toothbrush' was een demo die we hebben opgenomen om aan Humo's Rock Rally te kunnen deelnemen. Die werd hi-fi opgenomen door Pascal Deweze, omdat we dachten dat we met een "propere" demo meer kans zouden hebben om geselecteerd te worden. We werden uiteindelijk wel geselecteerd maar misschien was onze liveshow niet proper genoeg: we werden er na de eerste ronde reeds genadeloos uitgeflikkerd! 'Live In Japan' is een live-opname van ons optreden in de Kaaiman (Antwerpen), ongeveer een jaar geleden nu. Mijn favoriete track is 'Het Leven Zoals Het Is: Bindteksten', een mooie verzameling bindteksten mét lachband!

Komt er ooit nog een volledig album van, of voelen jullie je comfortabeler bij minder lange geluidsdragers zoals ep's?

Rudy Perdu: Er komt zeker een volledig album aan: dat zal 'Isle Of Sarah' heten en er zal als extraatje een "eilanden-bordspel" bijzitten! Dat lijkt me ook ons eerstvolgende grote project, maar ik heb geen idee voor wanneer het zal zijn. Er is ook een concreet plan om een split 7" op te nemen met het Antwerpse lo-fi duo Tip Toe Topic (link: http://www.myspace.com/tiptoetopic), dat zou al voor september kunnen zijn... Spannend!

'Hoekzetel Bruno' bestaat momenteel enkel als 10" vinylplaat en is niet meteen overal verkrijgbaar. Komt hier nog verandering in?

Jani Jani: De 10" is behalve in Antwerpen ook verkrijgbaar in vele Brusselse winkels en in de JJ Records in Leuven; je kunt een volledige verdeellijst terugvinden op onze MySpace. Binnenkort zal Lowlands de ep ook op grotere schaal verdelen. Mensen kunnen mij ook gewoon mailen (zie onze site) en dan stuur ik ze een exemplaar op – ze moeten wel eerst betalen natuurlijk! Daarnaast wordt er ook aan distributie gewerkt, ik laat wel iets weten als het zo ver is. Wat die vinylrelease betreft: mensen die een plaat op een optreden of via mail bestellen, kunnen er voor een luttele euro extra de cd(r)-versie bij krijgen! Uiteraard oogt én klinkt vinyl een stuk beter, baas boven baas in de wereld van de geluidsdragers zeg maar!

Hoe was het werken met Pascal Deweze (bekend van Metal Molly, Chitlin' Fooks... n.v.d.r.), qua creatieve input van zijn kant? Was hij een "aanwezige" producer, of drukte hij gewoon op 'record'?

Jani Jani: Vooral een goede producer! Hij is veel bezig met klank en micro's en zo, dingen die wel belangrijk zijn bij het opnameproces. Hoewel hij niet als producer vermeld wou worden – enkel als opnemer en mixer – heeft hij wel degelijk creatieve invloed gehad. Net genoeg om een nummer soms "af" te maken, net te weinig om een compositiecredit te krijgen, haha! Pascal is met andere woorden de perfecte muzikale vroedvrouw.
Rudy Perdu: Pascal heeft de plaat gemixt en ik denk dat hij daarbij belangrijke creatieve keuzes heeft gemaakt. Ik ben ook zeer blij met de rechtlijnigheid qua sound en sfeer op de plaat, wat zeker de verdienste is van Pascal. We hebben echter zeer weinig compromissen moeten sluiten en wisten deze keer redelijk goed waar we naartoe wilden. We hebben bijvoorbeeld veel meer overdubs op de plaat gekregen dan Pascal eigenlijk, diep in zijn hart, zou gewild hebben! Maar hij is wel de perfecte producer voor ILS, denk ik.

Jullie zijn een duo, maar op 'Hoekzetel Bruno' wordt een veelheid aan extra instrumenten gebruikt. Nu kunnen jullie de nummers live doorgaans wel tot hun recht laten komen, maar hebben jullie er nooit aan gedacht een derde bandlid aan te werven? En zou die persoon zijn of haar partner dan ook Sarah moeten heten?

Jani Jani: Persoonlijk ben ik geen voorstander van een permanent derde lid, een gastoptreden hier en daar mag echter niet uitgesloten worden. Gasten hoeven geen Sarah te huwen/verloven, permanente leden uiteraard wel.
Rudy Perdu: De enige "derde persoon" die we onmiddellijk zouden inlijven is een kinderkoor. Als daar een paar Sarah's tussenzitten, des te beter. Die meisjes zullen dan uiteraard een voorkeursbehandeling krijgen. Positieve discriminatie! Kinderkoren mogen zich, bij deze, altijd aanbieden.

In ILS-recensies keren regelmatig woorden terug als "avant-garde", "pretentieus" etc. Stoort het jullie dat een band anno 2007 (een decennium na The Evil Superstars) nog steeds dergelijke persreacties krijgt?

Jani Jani: Mij stoort dat niet. Ik ben een liefhebber van veel avant-gardeartiesten – hoewel ik I Love Sarah daar helemaal niet bij reken – en ik ben vrij pretentieus! Alle persreacties zijn mij meer dan welkom, misschien koopt er dan nog een pretentieuze avant-gardefan een exemplaar van "Hoekzetel Bruno"!
Rudy Perdu: Het stoort mij ook absoluut niet, maar ik heb dan weer niet zo veel interesse in avant-gardemuziek. Die reacties lijken me vooral een makkelijke manier om iets te omschrijven dat voor sommigen blijkbaar niet zo eenvoudig te definiëren is. Ik word alleszins liever omschreven als avant-garde dan als post-rock.

Waarover gaat het nummer 'Braken Koffie Braken Lasagne'?

Jani Jani: Hierover kan ik kort zijn: dat was het ochtendritueel van (model en all-round B.V.) Joyce Van Nimmen, die op het moment van de titelkeuze zwanger was.

Jullie hebben in juni een aantal optredens in Engeland gedaan, hoe ging dat?

Jani Jani: Dat was heel leuk! De eerste dag speelden we in Londen, waar ik wat vrienden heb wonen, dus dat was sowieso dolle pret. De tweede dag had iemand ons geboekt voor een universiteitsfeestje in Nottingham. Hij had ons uit sympathie als hoofdact geprogrammeerd maar alles liep zodanig uit dat, toen wij uiteindelijk moesten spelen, de zaal leeg was op die gast en zijn vrienden na! Toch werd het een van mijn favoriete I Love Sarah-optredens. De dag erna speelden we in Hull met onze Engelse homeboys Fonda 500 – pret verzekerd! Voor herhaling vatbaar, wat mij betreft... If anyone in England reads this, BOOK US DUDES!

Meer over I Love Sarah


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.