Kwadratuur interview

Met de regelmaat van een klok blijven er bands opduiken uit Scandinavië. Waarschijnlijk zitten de donkere winters daar voor iets tussen. Hoe het ook zij, meestal is de kwaliteit bovengemiddeld en dat is zeker zo bij Istapp, een ijskoud Zweeds collectief dat zich profileert als een grote tegenstander van de zon. Dit gebeurt in sterke songs die black metal en een vleugje folk op geheel eigenzinninge wijze laten versmelten. Maar over de band zelf is haast niets geweten, vandaar dat we Martin Michaelsson (oftewel Fjalar den Horrible) voor de microfoon haalden.

Istapp
Istapp

Geen budget betekent geen keuzemogelijkheden

Bedankt voor dit interview! Dit is het eerste voor het Belgische publiek! Dat is altijd leuk, zo'n eerste keer.

Graag gedaan. Jullie begonnen in 2000, maar hoe komt het dat het acht jaar heeft geduurd voor jullie met een volledig album op de proppen kwamen?

Het idee voor Istapp kwam voor het eerst in me opborrelen ergens in 2000. Ik begon echter pas nummers te schrijven in 2004. Dat is een behoorlijk lange tijd dat ik met dat idee rondliep. (lacht) De eerste demo 'Ma Det Aldrig Töa' werd op de mensheid losgelaten in 2005. Istapp is tot die tijd altijd een eenmansband geweest. Dat maakt dan ook dat alles nogal project-achtig blijft. Pas toen Ashuck erbij kwam in 2006 voor de tweede demo 'Ljusets Förfall' werd Istapp meer een band. Dit jaar hebben we dan 'Koldens Union' uitgebracht via Sol Invictus. Dat is het nieuwe label van Guido Heijnens, die je misschien nog kent van Hammerheart Records. Het album is eigenlijk een compilatie van ons oude demomateriaal en een paar extra nummers. Op dit moment zijn we bezig om een nieuwe plaat op te nemen.

Jullie tweede demo is hoop en al op zestig exemplaren uitgebracht. Was dat per expres?

Toch wel. Op dat moment hadden we simpelweg niet genoeg geld om er meer van te laten maken. Aan de andere kant, toen hadden we misschien ook niet de ambitie om meer mensen te bereiken. Gewoon de vrienden en familie leek toen genoeg om ons aan voor te stellen.

Istapp
Istapp

Waarom heb je ervoor gekozen om alle nummers in jullie moedertaal te zingen?

Ik ben er nogal sterk van overtuigd dat onze vorm van black metal bedoeld is om in het Zweeds gezongen te worden. Op die manier is het eerlijker. Ik geef toe dat black metalbands die in het Engels zingen het vaak veel makkelijker hebben om een breed publiek aan te spreken maar ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat Istapp daarom die aanpassing zou maken.

Ik begrijp niets van het Zweeds, maar ik kan wel afleiden dat de meeste nummers over de natuur gaan. Waarom kozen jullie voor dit soort materie?

Ons volledige tekstuele concept is opgehangen aan onze afkeer van onze grootste vijand: de aanbidders van de zon. Dat is heus niet het enige. We houden ons ook bezig met de natuur in het algemeen en uiteraard met de Scandinavische mythologie. We weten best dat dit thema's zijn die vaak voorkomen in onze branche, maar als je teksten schrijft kies je toch voor dingen die je het meest bezighouden of die je raken. Het geheel is een versie van hoe wij graag zouden zien dat de wereld aan haar eind komt: met het absolute nulpunt.

Istapp
Istapp

Het absolute nulpunt als streefdoel

Het is behoorlijk moeilijk om informatie over de band te vinden. Is dat opzettelijk gedaan, met het oog op een ware undergroundstatus?

Nee hoor, helemaal niet. Maar zoals je al aangeeft, op dit moment vertoeven we nog in de erg donkere schaduwen van de underground en het is verdraaid moeilijk om meer publiciteit te krijgen. Aan de andere kant, we worden wel stelselmatig bekender, dus we nemen alles stapje voor stapje. In de nabije toekomst en zeker met ons nieuwe album hopen we dat allemaal te veranderen. Maar we hebben wel sites, hoor.

Je zei het daarnet al, jullie zijn tegenstanders van zonaanbidders, inclusief het logo op de cd. Waar komt dat vandaan?

De zwakste mensen op deze planeet zijn allemaal volgelingen van de zon, in eender welke manier je dat wil bekijken. De zon geeft leven, het absolute nulpunt eindigt het. Wij zijn tegen alle vormen van geloof, niet alleen het christendom. De beste omgeving om de stijgende temperatuur en de warmte van de aarde te vernietigen is om een ijstijd te laten beginnen die nooit eindigt en die uiteindelijk zal aflopen naar het absolute nulpunt, waar alles verdwijnt.

Ook al zijn jullie tegen elke vorm van geloof, toch duiken er heidense overtuigingen in jullie muziek op. Willen jullie die integreren in de huidige maatschappij?

Het is alleszins een feit dat we een aantal heidense en paganistische onderwerpen hebben in een paar nummers. We kijken gewoon naar onze afkomst en tegelijkertijd krijgen we veel inspiratie van al het koude en kwade dat er rondwaart in de Scandinavische mythologie. Het is enorm belangrijk om je nalatenschap te beschermen en het te respecteren. De hedendaagse maatschappij kan me gestolen worden. Die is nergens voor nodig. Er zijn te veel achterlijke en misleide zielen daarbuiten.

Istapp
Istapp

Wie inspireert je, bandgewijs? Of komt alles door je omgeving opborrelen?

Nou, erg veel van onze inspiratie komt van het koude klimaat hier en de Zweedse natuur. Maar natuurlijk zijn er ook bands die je inspireren. De Noorse band Taake is een van m'n favoriete acts vandaag de dag. Hun eerste album 'Nattestid Ser Porten Vid' is een van de beste black metalalbums ooit! Andere acts die ik weet te pruimen zijn 1349, Abigor, Arckanum, Gigantomachy, Immortal, Ulver enzoverder.

Nu je line-up volledig is, gaan jullie ook live spelen?

Op dit moment focussen we ons op opnemen. Mordechai von Renvaktar van Spawn of Possession is onlangs bij ons gekomen om de vocalen te doen en het klinkt geweldig! Het klinkt hatelijker en agressiever dan ooit! Dit moet het album worden dat Istapp op de metalkaart zet en ik hoop dat we een label krijgen dat de grootsheid van onze muziek begrijpt en dat alles kan doen om die te verspreiden.

Wat wil je zeker overbrengen bij de mensen?

We hebben een nogal aparte manier om black metal te schrijven. Het is een mengeling van melodie en agressieve haat, gecombineerd met gewone zang en vrij korte nummers die daardoor interessant blijven. Niet zoals de gemiddelde black metalband met nummers van zo'n goeie zeven minuten, dus. Hopelijk zien we jullie in België binnenkort, waar we onze Blekingsk black metal spelen! Dat ze nooit mag smelten!

Meer over Istapp


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.