Kwadratuur interview

Dat rock en metal niet zo serieus moeten zijn als sommigen denken, bewijst het Scandinavische orkest Svölk: hun zelfgetitelde 'bear metal' staat bol verwijzingen naar rock 'n' roll, stoner en bier en wordt op een zodanig speelse manier gebracht dat het plezier overslaat op de luisteraar. Dat de band zichzelf geregeld bij de neus neemt, bewijzen zanger Knut Erik Solhaug en gitarist Martin Österhaug wel.

Het lijkt logisch als opener: waarin verschilt 'bear metal' van al de rest?

Martin Österhaug: Het is gewoon veel beter dan al de rest. Meer groove, sterker en sexier dan eender wat de platenbak te bieden heeft.

Knut Erik Solhaug: Het ruikt ook een pak sterker.

Jullie vorige plaat was al even uit, maar hoe wisten jullie welke richting jullie uit wilden voor deze? Was er geen risico dat de klank zou veranderen door die lange periode tussen platen?

Knut Erik: Ik denk eerlijk gezegd niet dat onze klank zo veel veranderd is, we zijn als band wel geëvolueerd tussen de twee platen. Ik voel dit aan als een verbetering. De drijvende kracht achter de band is nog steeds dezelfde: 'fucking awesome' nummers schrijven!

Martin: Ik denk dat we net wel wilden veranderen. Of beter gezegd: evolueren. Het is makkelijker om hetzelfde telkens opnieuw te doen en nooit iets nieuws te maken. Dat doen we dus niet. We blijven binnen de landsgrenzen van Berenland, maar we doen iets fris. Dus in dat opzicht is het beter om wat tijd tussen albums te hebben. Aangezien we hillbillies zijn, hebben we gewoon meer tijd nodig.

Deze keer klinken de titels een stuk agressiever. Moest het album meer 'in your face' zijn dan vorige keer?

Knut Erik: De grondlaag voor mijn teksten is nog steeds dezelfde: al je frustratie er uit krijgen. Het moest niet meer aankomen, maar gewoon blijven.

Martin: Ik vind het dan weer minder opgefokt dan voorheen, maar dat kan komen doordat ik agressiever ben dan vroeger. Ik ben veranderd van een schattig, lief jongetje naar een lelijke en bittere oude man in de tussentijd. (lacht)

Foto: Haakon Hoseth
Foto: Haakon Hoseth

'Svölk 'em All' had een meer alcoholgericht thema. Hebben jullie dat nu achterwege gelaten?

Knut Erik: Goh, het is grotendeels hetzelfde. We hebben wel twee nieuwigheden geïntroduceerd: auto's en vrouwen.

Martin: Nee hoor, het is krék hetzelfde.

De berserkers waren vroeger een speciaal soort krijgers, maar waardoor worden jullie 'bearserk'?

Martin: Kapitalisten en religieuze fanatici. Bear metal wordt gespeeld wanneer de wereld danst op hun graf.

Jullie titels reflecteren jullie gevoel voor humor. Hoe belangrijk is humor in het geheel?

Knut Erik: Humor is bijzonder belangrijk. We houden er dan ook van om eens goed te lachen, maar dat wil niet zeggen als zouden we louter een mopjesact zijn als Black Debbath. We nemen onszelf niet serieus, maar onze muziek des te meer!

Martin: Wanneer je zo hard werkt als wij dan moet je van tijd tot tijd al eens wat stoom aflaten. Als we dat niet hadden, zouden we elkaar gewoon afmaken, dus je kan gerust stellen dat dit het verschil tussen leven en dood voor ons is.

Ondanks al die humor vallen jullie inderdaad moeilijk als grap te categoriseren. Houden jullie daarom ook de muziek expres stevig?

Martin: Ik denk het. We zijn vijf mannen die allemaal in een gesticht of de gevangenis zouden zitten als we onze innerlijke boze beer niet konden loslaten op tijd en stond.

Jullie klinken nu wel een stuk bluesier. Wie van jullie heeft er het meeste naar Black Sabbath geluisterd?

Martin: We luisteren altijd vaak naar Black Sabbath, maar dat is niet de hoofdreden, denk ik. Sommige van de nummers die dit album sieren, werden al geschreven in de beginperiode van de band, dus voor mij heeft het meer te maken met zelfvertrouwen dat we die trage stampers durfden opnemen. Daarom noemen we die laatste expres 'deer metal'. (lacht)

Het Noorden stond altijd bekend voor zijn extreme bands, maar de laatste jaren duiken er meer groovy acts op. Waar zaten jullie al die tijd verstopt?

Martin: We zijn altijd aanwezig geweest, hoor. Maar niemand gaf ene moer om Noorse muziek. Dat is pas veranderd toen een paar kerken in de fik werden gestoken en wat mensen werden vermoord. Misschien moeten we die compleet kierewiete pyromanen bedanken.

Foto: Haakon Hoseth
Foto: Haakon Hoseth

Wat vinden jullie het leukst: live spelen of aan songs werken?

Martin: 52/52.

Knut Erik: Of zoals we in Noorwegen zeggen: “Ja takk begge deler.”

Door de muziek 'bear metal' te noemen, roepen jullie beelden op van mannen met enorme baarden. Veranderen jullie in ZZ Top binnen dit en een paar jaar?

Knut Erik: Ach, temperaturen diep onder nul en baarden gaan niet samen. Ik ben op dit moment aan het proberen in het Guinness Book of World Records te raken voor de beste pornosnor. Mijn vrouw is alvast enorm opgetogen.

Martin: (lacht) We zouden ZZ Top kunnen zijn, als we die verdraaide temperaturen niet hadden. Als je hijgt op je baard wordt het moeilijk om te ademen omdat je adem ijspegels vormt die erg snel breken. Het is dus een uitdaging om een baard te kweken die zo lang wordt.

Heren, als afsluiter: wat is het ideale recept voor een nachtje aan een ronde tafel?

Knut Erik: Svölk, mede en Bon Jovi.

Martin: Svölk en mede.

Skol!

 

Meer over Knut Erik Solhaug & Martin Österhaug (Svölk)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.