Kwadratuur interview

Niet dat het grote publiek er van zal wakker liggen, maar wie enigszins voeling heeft met geavanceerde elektronische beats, ambient en IDM kan toch niet passeren aan het feit dat er net onder de muzikale oppervlakte ontzettend veel goede kwalitatieve dingen uitgebracht worden in de Lage Landen. Wijs gerust Narrominded aan als één van de schuldigen, want dit creatieve, maar ook erg breeddenkende label brengt al tien jaar handenvol gelimiteerde elpees, albums en digitale muziek uit en is daarmee inmiddels uitgegroeid tot een internationale waarde. Zonder aan waarden als artistieke vrijheid of commerciële ongevoeligheid te verzaken, blijft labelstichter Lars Meijer mooi met beide voeten op de grond staan en tussen een berg nieuwe plannen en releases, is nog net tijd gevonden om enkele mooie, exclusieve verjaardagsfeestjes te organiseren doorheen heel Nederland.

Tien jaar Narrominded, dat is een hele poos. Toch het gevoel dat het voorbijgevlogen is?

Het voelt niet als een lange tijd. Soms heb ik het gevoel dat we net begonnen zijn. Je begint het wereldje steeds beter te begrijpen. Daarnaast is er natuurlijk veel veranderd in het uitbrengen van muziek de afgelopen tien jaar. Dat houdt het fris. Verder denk ik dat er nog steeds een stijgende lijn zit in de kwaliteit van de muziek die wij uitbrengen. En dat is ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Jullie label komt nogal over als een vriendenclubje waarbij iedereen elkaar artistiek ondersteund, klopt?

Wij vinden het belangrijk dat wij met de mensen van wie wij muziek uitbrengen ook persoonlijk kunnen opschieten. Het moet wel klikken, wil je leuke avonden met elkaar organiseren. Het label is opgericht in 2000 door Coen Polack en ik. We hadden een platform nodig voor de muziek die we maakten als Psychon Troopers. Al gauw sloten bevriende muzikanten zich bij ons aan. Maar daarnaast brengen we steeds meer muziek uit van bands en artiesten die we in de loop der jaren via Narrominded hebben ontmoet. Zo brengen we dit jaar platen uit van Puin + Hoop, Kruno Jost en Gijs Borstlap, Legowelt, Fine China Superbone en Katadreuffe.

Bij wijze van spreken regent het interessante releases op Narrominded. Een of twee dingetjes per jaar uitbrengen is duidelijk niet aan jullie besteed. Ergens moeten jullie toch een lijn trekken? Wat moet een artiest dan hebben om mee op die Narrominded-trein te springen?

Zoals ik al zei moet zowel persoonlijk als artistiek klikken. Beiden zijn even belangrijk. Daarnaast moet de muziek origineel en eigenzinnig zijn. Op een hipsterbandje dat mee wil liften op de laatste hype zitten we niet te wachten.

Even persoonlijk dan, je bent met Psychon Troopers, Living Ornaments en Hunter Complex nogal een bezige muzikale bij. In hoeverre beïnvloedt het werken als ‘labelbaas’ met tal van creatieve laptopgenieën je eigen projecten?

De lat ligt daardoor hoger, vooral op technisch gebied. We zijn extra scherp op elkaars producties. Zo heeft Stijn Dissen, een van de vier labeleigenaren en de man achter Garçon Taupe, net een prachtige oude mengtafel en tapedeck gekocht. Vanaf nu gaan mijn nieuwe opnames eerst daardoor heen voordat ze naar de masteraar gaan.

Wat ook opvalt aan jullie label: in tijden dat het recupereren van gemaakte kosten al lang niet meer mogelijk is en het gros van de dancelabels het houdt op mp3 en eventueel vinyl, blijven jullie toch vasthouden aan cd’s. Waarom?

Ook dit is een onderdeel van onze diversiteit en vrijheid. Wij brengen veel gratis mp3 releases uit. Voor bands is het ook tof om tijdens een show iets te verkopen te hebben en daarom brengen we naast een download vaak ook een cd uit van die release. Daarnaast zetten wij nieuwe releases vanaf heden ook op iTunes en zijn we recent bezig met muziek op Spotify te krijgen. Maar in 2011 gaan we juist weer heel veel vinyl uitbrengen. Nieuwe platen van Hydrus, Hunter Complex, Spoelstra en Boutros Bubba komen allen op LP uit.

Even terug naar jullie verjaardag. Jullie gaan een aantal minifestivals organiseren met eigen artiesten, gasten, maar vooral ook met “rock, elektronica, dance en improvisatie gemoedelijk naast elkaar” (aldus het persbericht). Licht je even een kleine tip van de sluier?

De line-up van de avonden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn al bekend en vind je hier: http://www.narrominded.com/10-year-anniversary-tour/

Maar om in detail te treden. In Rotterdam hebben we bijvoorbeeld de vuige noiserock van Boutros Bubba, Gone Bald en Fine China Superbone naast de lichte IDM/dubstep van Hydrus en impro/drone van Coen Oscar Polack en MiaMia staan.

En als de feestjes erop zitten? Nog tien jaar erbij? Wat brengt het najaar nog met zich mee?

Ik denk dat we Narrominded doorgaan tot de dood ons scheidt J In het najaar brengen we een prachtige EP uit van Hydrus, als opwarmertje van het album. Ik heb de EP van de week voor het eerst gehoord en het is weer geweldig materiaal. Ze hebben ook een verrassende nieuwe draai aan hun geluid gegeven. Ik ben echt heel trots dat we die gaan uitbrengen. Daarbij ook nieuwe releases van Legowelt, Fine China Superbone en Puin + Hoop. Daarnaast zal er wel weer iets fris en nieuws op ons pad komen.

Tenslotte nog een vraag die allicht velen zal beroeren: waarom Narrominded en niet Narrow-Minded?

Ik ben 1989 begonnen met een tape labeltje onder de naam Narrow-Minded. Ik was toen 12 en vond dat woord in het woordenboek. Het sprak me meteen aan. Op dat labeltje bracht ik mijn lo-fi tapes uit onder de naam Larz en daarnaast nog wat andere dingen. In 2000 kwam Coen erbij en besloten we het serieuzer aan te pakken. We wilden met een schone lei beginnen. De naam wilden we houden, maar om een nieuw begin te markeren besloten we de w er tussenuit te halen.

Een strategie die duidelijk heeft geloond. Alvast gelukkige verjaardag en op naar de volgende tien jaar!

Meer over Lars Meijer


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.