Kwadratuur interview

The Pax Cecilia doet waarschijnlijk bij niemand een belletje rinkelen, maar ze verdienen wel degelijk aandacht. Deze jonge Amerikaanse groep geeft zijn albums – inclusief artwork – namelijk gewoon cadeau aan iedereen die er vriendelijk om vraagt. Dankzij de wijde wereld van het Internet sijpelt de blijde boodschap ook langzaam maar zeker door naar de rest van de wereld. Wat blijkt: 'Blessed Are the Bonds' is een meesterlijke, bijna onbevattelijke plaat die het gros van de muziekwereld het nakijken geeft. Maar onbekend is onbemind, luidt het gezegde. Reden genoeg om pianist/cellist/duizendpoot Kent Fairman Wilson eens aan de tand te voelen.

Geen compromissen

Kent, er zijn heel wat mensen die jullie van pluim noch staart kennen, kan je de groep even kort introduceren?

The Pax Cecilia bestaat uit zes individuen die wonen in Rochester, New York en samen muziek en kunst componeren. That's about it.

Hebben jullie een gezamenlijke visie op jullie muziek?

Wel, heel wat van onze muzikale concepten en ideeën zijn afkomstig uit filosofische discussies waar we vaak louter toevallig in terecht komen. Er is niet zoiets als een allesomvattende ideologie: we proberen gewoon onze composities te voorzien van een relevante thematiek. We willen mensen bewust maken van universele gevoelens en spanningen waar nog niemand hen ooit op gewezen heeft.

Hoe zijn jullie vervolgens op het idee gekomen om jullie muziek gratis te verspreiden?

Hierbij hebben verschillende factoren een rol gespeeld. Uiteindelijk namen we de beslissing omdat we muziek wilden maken die het commerciële gegeven zou overstijgen. We weigerden om compromissen te sluiten: noch voor de songs, noch voor het artwork van de cd. In het huidige digitale tijdperk leek het dan ook de beste optie om 'Blessed Are the Bonds' als afgewerkt geheel weg te schenken.

Is het niet moeilijk om alles te blijven financieren?

We hebben een donatiepunt geopend op onze website om de kosten ietwat te drukken, maar bovenal zijn we blij dat we iets waardevols hebben om met de wereld te delen. Ondanks de financiële last hebben we het ons nog geen moment beklaagd.

The Pax Cecilia
The Pax Cecilia

Conflicten en zoektochten

'Blessed Are the Bonds' is een conceptplaat. Kan je vertellen waar de plaat precies over gaat?

Ik had het eerder al over spanningen. Met 'Blessed Are the Bonds' voelden we de noodzaak om een muziekstuk te schrijven dat een archetypische strijd zou documenteren. Dat kan van toepassing zijn op de mensheid in zijn geheel, maar even goed op een individu dat obstakels moet overwinnen. Ik ga niet proberen uit te leggen wat we bedoelen met allegorische thema's als 'The Machine' of 'The Tree', want dat zou de eigen interpretatie van de luisteraar misschien begrenzen. Bemerk wel dat we geprobeerd hebben om coherent en betekenisvol voor de dag te komen.

Het is een erg krachtige maar daarom niet minder dramatische langspeler geworden. Wat heeft jullie geïnspireerd tijdens het maken ervan?

We startten vanuit een stel gitaarriffs en een grandioos idee, zonder echt te weten waar we naartoe zouden gaan. Van zodra de riffs evolueerden richting songs, begon het album zich echt te manifesteren. De puzzelstukken vielen op hun plaats, wat niet wegneemt dat we zelf heel wat conflicten hebben doorgemaakt. De plaat wordt gekarakteriseerd door strubbelingen en op die manier is het ook een neerslag van zijn eigen creatie.

Wat willen jullie nu nog graag bereiken als groep?

Bereiken is een raar begrip wat mij betreft. Ik denk dat wij, net zoals alle artiesten, iets willen ontdekken dat de moeite waard is om ruchtbaar te maken. Om het vervolgens uit te drukken op een zo goed mogelijke manier. Wie weet of we dat ooit zullen bereiken, of misschien al bereikt hebben. Het lijkt ons een lovenswaardige zoektocht, in elk geval.

Bedankt voor het interview en veel succes!

De cd 'Blessed Are the Bonds' is op eenvoudig verzoek te verkrijgen. Stuur een e-mail met vermelding van naam en adres naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken) en enkele weken later krijgt u het kleinood geheel gratis toegestuurd.

Meer over The Pax Cecilia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.