In navolging van Metaal Paaskabaal palmde op zaterdag 12 april de eerste editie van Tongeren Metalfest De Velinx in. In de mooie setting van de polyvalente zaal bleek hard metaal een aparte, maar toch ook voldoening gevende invulling, want de aanwezigen kregen zonder enige twijfel waar voor hun geld.

Asphyx
Asphyx

De spreekwoordelijke spits werd afgebeten door old school death metalband Predatoria. De frontman vertoonde een griezelige fysieke gelijkenis met John Tardy van Obituary. Dat was overigens niet de enige gelijkenis, aangezien deze vrij jonge groep zich in eenzelfde vaarwater bevond. De groep focust zich meer op groove dan op technisch kunnen, een sporadische solo niet te na gesproken. Het kwam er echter niet zo vlot uit. De podiumprésence was ronduit statisch waardoor het publiek ook niet direct in de sfeer kwam. Dat de meeste songs op elkaar leken en vaak een nogal abrupt einde kenden (alsof ze niet helemaal af waren), hielp de zaak ook niet meteen vooruit. Het idee is er, nu nog wat schaven aan de uitwerking.

Het verschil was snel te merken bij Prematory. De Leuvense thrashbende koos voor de meer agressieve en snelle songs en dat had zo zijn resultaat. De sfeer zat er meteen beter in en dat lag voor een groot stuk aan het enthousiasme en zichtbaar plezier waarmee de groep zich profileerde. Prematory heeft wat dat betreft een raakvlak met Warbringer: de albums zijn niet altijd van begin tot einde raak, maar live is het geheel behoorlijk overdonderend. Een ideale groep om op een podium mee te pikken en als de heren hard blijven werken zou er best een internationale carrière in kunnen zitten.

Saille is een band die het klappen van de zweep kent en dat was er ook aan te merken. De snelle, licht symfonisch getinte black metal lijkt geknipt voor een zaal met sfeervolle lichten en er werd dan ook weinig rond de pot gedraaid. De set was hard en grimmig ondanks de lichte kwinkslagen van frontman Dennie en de occasionele grijns van snarenplukker Reinier. Een nieuw nummer van het aankomende album wist direct te overtuigen en liet merken dat Saille ook op hun volgende album de donkere kunsten verder zal verfijnen. 

Daarna werd het even een stuk minder met Herder. Niets aan te merken op de muziek van deze groep, die een smeuïge mix van sludge, stoner en noise vormde en die bijna letterlijk de vullingen uit de tanden liet daveren. Het probleem zat hem bij de frontman, die met een bijzonder irritante pose in het begin het publiek zat uit te schelden. Na een drietal songs merkte de man dat zijn aanpak niet werkte, maar tegen die tijd had de groep elk krediet verspeeld en dat was bijzonder jammer.

NWOBHM-naam Angel Witch was voor een exclusieve show afgezakt naar België, maar was tegelijk de meest melodische groep van de avond. De vreemde eend in de bijt dus, en dat viel op. De muziek was an sich nog best te pruimen, in die 'het is semi-klassiek en dat vindt iedereen wel aardig' zin, maar dat de zang neigde tot tenenkrommend vals was bijna onvergeeflijk. De liefhebbers lieten het niet aan hun hart komen, de rest zocht de bar op. Jammer voor Angel Witch, maar het bewijst misschien dat niet iedere band van begin jaren tachtig even relevant blijft.

Wat valt er nog te zeggen over afsluiter Asphyx? Dat het geluid klonk als een klok? Dat ondanks enkele kleine technische problemen in het begin van de set, het geheel knalde als de beesten? Dat opperhoofd Martin van Drunen niet alleen over een van de meest opvallende stemmen in de extreme wereld beschikt, maar een geweldige frontman is? De groep (met nieuwe drummer) amuseerde zich duidelijk te pletter en dat vertaalde zich in een snedige set vol death/doomklassiekers. Hoe rauw de sound van Asphyx ook moge zijn, de groove klinkt steeds door en de groep toont dat eenvoudige songs niet simplistisch hoeven te zijn maar vooral over het juiste paar ballen dienen te beschikken. De quasi niet aflatende moshpit was dan ook het terechte gevolg van een geweldige show.

Het verdict? Een afwisselende en geslaagde affiche die velen bijzonder tevreden naar huis zou laten gaan. Hopelijk wordt er volgend jaar een vervolg aan genaaid.

Meer over Tongeren Metalfest


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.