Iedereen verheugd: Iván Fischer komt terug naar Brugge. En dat zal men geweten hebben! Niet zomaar met een concert, maar met drie opeenvolgende waaruit zijn veelzijdigheid met glans kan blijken. Hij speelt namelijk Mahler, de componist die hem in de internationale belangstelling deed staan, en ook eigen werk. Dat een van ’s werelds absolute toporkesten, zijn eigen Budapest Festival Orchestra, hem hierin bijstaat, maakt deze driedaagse tot een niet te missen evenement.

Iván Fischer
Iván Fischer
Ook al heeft Ivan Fischer nog maar vier van de negen (en een halve) Mahler-symfonieën opgenomen, toch staat hij al bekend als een gerenommeerd interpreet. Dat hij met zijn uitvoering van de tweede en vierde symfonie enkele belangrijke onderscheidingen kreeg, is hiervan mede een illustratie. Ook zijn recente opname van de eerste symfonie klinkt fenomenaal rijk en aangrijpend. Dat Fischers Budapest Festival Orchestra de klankwereld van Mahler mee begrijpt en kan evoceren als geen ander, is zonder twijfel een belangrijk synergetisch aspect. De geschiedenis toont interessant genoeg dat sommige dirigenten de unieke gave bezaten de Wunderhorn-symfonieën tot leven te wekken, om dan vanaf de vijfde wat terug te vallen. Anderen waren dan weer meer gespecialiseerd in deze louter instrumentale en meer complexe werken. Hoe het Ivan Fischer zal vergaan in Mahlers meest gespeelde symfonie, de vijfde, is de grote vraag. Om de drempel voor iedereen lager te maken, zal hij in een eerste deel van het Mahler-concert een muzikale inleiding op dit werk geven waarin nagegaan wordt waar Mahler zijn muzikaal basismateriaal vandaan haalde en hoe de persoonlijke geschiedenis van de componist mee in zijn symfonie zit. Hoe zou het de pedagoog Fischer afgaan? Bedoeling is in elk geval met een opener oor naar het werk te luisteren na de pauze.

In het tweede avondconcert keert Ivan Fischer terug naar zijn geboorteland: Hongarije. Hij heeft als dirigent een fantastische integrale van de orkestwerken van Bartok gemaakt voor Philips. Ook de grote concerti nam hij op met topsolisten als Andras Schiff en Thomas Zehetmair. Het is een van deze concerti die hij zal brengen: het minder bekende, doch fenomenale eerste vioolconcerto. Geschreven begin twintigste eeuw, maar pas na de dood van de componist gepubliceerd, kende dit tweedelig-rapsodische werk pas later waardering. Een prachtig langzaam deel en de snelle finale vol volkselementen zijn amper goed voor twintig minuten muziek, vandaar het toevoegen van de luchthartige Hongaarse boerenliedjes. Een Austro-Germaans componist met op z'n minst een affiniteit met de Hongaarse zigeunerziel is Johannes Brahms. Met Brahms' tweede symfonie krijgt het publiek een ander fantastisch werk te horen. Onder zijn vier symfonieën bekleedt het de meest pastorale positie, maar dat is een etiket dat het werk moeiteloos overstijgt. Zoals in bijna al zijn werken zijn de melodieën als uit de hemel gegrepen en is de thematische verwerking van een hechtheid die het werk tot een onvolprezen meesterwerk maakt. Wie Ivan Fischers aanpak van Brahms eerste symfonie op cd hoorde, ook met het BFO, zal hiernaar verlangend uitkijken, benieuwd of hij ook hierin zijn verfrissende wind zal laten waaien.

Iván Fischer
Iván Fischer
Tot slot brengt Ivan Fischer op zondag ook nog eigen werk. Naar eigen zeggen gaat hij op een eclectische manier te werk en bouwt hij verder op de traditie door een soort collagekunst te maken. Als dirigent van een groot orkest vindt hij zijn taal vooral voor het klein ensemble, vandaar dat de werken die hij in Brugge brengt worden gebracht door instrumentale solisten van het BFO. Daarnaast speelt ook de menselijke stem een enorm belangrijke rol. De vermelde solisten worden dan ook aangevuld met een damesensemble uit Nederland: Kobra. Zij zijn van alle markten thuis, dus ook de hedendaagse klassieke muziek. Een van de leden van Kobra is Nora Fischer, die tegelijk de hoofdrol neemt als sopraan. Het wordt zonder twijfel een interessante avond waarin een ander facet van de grote dirigent zal belicht worden. Zoals Leonard Bernstein in zijn compositiewerk een totaal ander klankbeeld opriep, mag men dat misschien ook van de Hongaarse Mahleradept verwachten.

Met drie dagen Ivan Fischer opent het Concertgebouw Brugge dus op fenomenale wijze het concertseizoen. Het is tegelijk het statement van een steeds rijker wordend programma. Voor zover dat niet al lang het geval was, staat Brugge hiermee definitief op de kaart als topconcertzaal in Vlaanderen.

Meer over Domein Iván Fischer - Concertgebouw, Brugge


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.