Allan Gilliland (1965) verhuisde op zevenjarige leeftijd van Schotland naar Canada. Hij studeerde jazz, trompet en compositie en werkte een tijd als freelance trompettist in verschillende ensembles, variërend van een koperensembles over symfonische orkesten tot bigbands. Gilliland schreef voor heel uiteenlopende bezettingen en zijn werken werden gespeeld door verschillende symfonische orkesten, zoals het Edmonton Symphony Orchestra, het Vancouver Symphony Orchestra of de Rochester Philharmonic. Kleinere, maar bijzonder gereputeerde ensembles die zijn muziek uitvoerden waren het St. Lawrence String Quartet, Canadian Brass en de koperblazers van de New York Philharmonic. Gilliland woont momenteel in Edmonton, waar hij aan het hoofd staat van de compositieafdeling van het Grant MacEwan College.
Net als de achtergrond van Gilliland is de muzikale wereld van het Nederlandse Zapp String Quartet niet homogeen te noemen. Alle vier de muzikanten zijn naast componist ook improvisator en als kwartet mengen ze graag jazz, rock en moderne klassieke muziek. Violisten Jasper le Clercq (1970 – arrangeur voor onder andere The Nits en Kane) en Friedmar Hitzer (1969) komen expliciet uit de jazzhoek. Ook meervoudig prijswinnaar Oene Van Geel (1973 – viool en altviool) is daar te situeren en speelde buiten de Zapp-context samen met onder andere Uri Caine, George Coleman, Gerry Hemingway en Jozef Dumoulin. Cellist Emile Visser (1972) vertrok dan weer vanuit een klassiek opleiding en is lid van het Metropole Orkest. Het eerste album van Zapp ('Dextro') verscheen in 2001. Met 'Chamber Grooves' (2003) en 'Passagio' (2005) leek de groep vertrokken voor een reeks tweejaarlijkse releases, maar de opvolger van 'Passagio' zal uitkomen in 2008. Op dit te verschijnen album wil de groep het concept achter 'Passagio' verder uitbreiden. Waar ze voor 'Passagio' muziek lieten schrijven door hun favoriete Nederlandse componisten (zoals Arend Niks, Ernst Reijseger en Martin Fondse) speelt Zapp voor 'Jumping the Rockt Mountains' werk van Amerikaanse en Canadese componisten, waaronder klarinettist Michael Moore, gitarist John Scofield, violist Mark Feldman en Allan Gilliland.

Over de audio

De 'Wind Machine' van Allan Gilliland is duidelijk een apparaat dat op verschillende sterktes gezet kan worden. De muziek waait de luisteraar namelijk langs verschillende stijlen en invloeden: van de wervelende begin met de stevige accenten van de vioolbegeleiding boven de cellomelodie tot de verwijzingen naar country, de rokerige jazz of hakkende akkoorden. Gillilands muziek wordt zo herkenbaar en gevarieerd, wat het stuk bijzonder toegankelijk maakt zonder dat de stijlen of effecten gratuit worden. 'Wind Machine' werd door het Zapp String Quartet gecreëerd in het Concertgebouw (Amsterdam) en zal te horen zijn op het in 2008 te verschijnen vierde album van het ensemble.

Meer over Allan Gilliland


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.