De vier muzikanten van het Nederlandse Zapp String Quartet zijn naast uitvoerend muzikant van genoteerde muziek ook componist en imporvisator. Het is dus niet verwonderlijk dat ze het als viertaal wat moeijk hebben om te kiezen tussen jazz, rock en moderne klassieke muziek. Violisten Jasper le Clercq (1970 – arrangeur voor onder andere The Nits en Kane) en Friedmar Hitzer (1969) komen expliciet uit de jazzhoek. Ook meervoudig prijswinnaar Oene Van Geel (1973 – viool en altviool) is daar te situeren en speelde buiten de Zapp-context samen met onder andere Uri Caine, George Coleman, Gerry Hemingway en Jozef Dumoulin. Cellist Emile Visser (1972) vertrok dan weer vanuit een klassiek opleiding en is lid van het Metropole Orkest.
De Belgische saxofonist, componist en bandleider Frank Vaganée werd geboren in 1966 in Mechelen. Samen met de Nederlandse pianist Mike Del Ferro richtte hij in de jaren '90 de Del Ferro de Del Ferro-Vaganée Group op: een ensemble dat gedurende vier jaar twee albums zou uitbrengen en in totaal 125 optredens zou geven. In 1993 zette Vaganée een andere grote stap, die tot op vandaag hoorbaars is in de Belgische jazzwereld, als medeoprichter van het Brussel Jazz Orchestra. Tot op vandaag is hij leider van deze bigband die ondertussen een internationale reputatie heeft opgebouwd en reeds het podium deelde met Maria Schneider, Toots Thielemans, David Liebman, Kenny Werner, Bob Mintzer, David Linx e.a. Naast zijn activiteiten bij het BJO was Vaganée te horen in groepen van en met Dré Pallemaerts, Philippe Aerts en John Ruocco. Hij gaf les aan de Antwerpse Jazz Studio en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en is momenteel actief als docent aan het conservatorium van Gent en het Lemmensinstituut te Leuven.

Over de audio

Van meet af aan wordt de luisteraar bij 'De Hamer' meegezogen in de soepele drive die uitgaat van het pizziactospel in de strijkers. De constante ritmische beweging wordt aangevuld met de harmonische spanning van de gestreken partijen. Boven deze geregeld van samenstelling veranderende begeleiding krijgt de altsax van Frank Vaganée alle ruimte om uit te vliegen.
'De Hamer' werd live opgenomen in de Handelsbeurs. Deze opname is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Frank Vaganée & Zapp String Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.