Pianist, dirigent en componist Luc Brewaeys (1959, Mortsel) studeerde bij André Laporte, Franco Donatoni en Brian Ferneyhough en is sinds 1985 werkzaam als muziekregisseur bij de VRT-radio. Vanaf 1985 ontving hij regelmatig nationale en internationale prijzen voor zijn composities. Zijn oeuvre is opvallend uitgebreid en volledig met symfonieën, kamermuziek, een opera en electro-akoestische werken. Als docent was Brewaeys verbonden aan het conservatorium van Gent en de universiteit van Aveiro in Spanje (masterclasses compositie en directie). Momenteel is hij leraar compositie aan het conservatorium van Rotterdam. Brewaeys was composer in residence bij belangrijke Belgische en buitenlandse muziekhuizen en organisaties en in 2004 was hij een van de centrale componisten tijdens het Brusselse festival voor moderne klassieke muziek Ars Musica. Drie jaar later viel hem dezelfde eer te beurt voor November Music. Momenteel werkt Brewaeys verder aan zijn achtste symfonie en bereidt hij twee opera's voor die gepland staan voor 2011 en 2014.

Over de audio

'Les Méandres de la Mémoire' (1997) werd gecomponeerd in opdracht van en opgedragen aan Tomma Wessel en Geert Logghe. De creatie vond echter pas zeven jaar later plaats door Wessel en pianiste Saori Oya. Wie het stuk hoort kan zich afvragen waarom er op concertpodia en op cd niet meer moderne muziek voor blokfluit te horen is. Het stuk heeft niet alleen lyrische passages, maar laat ook horen welke verassende effecten en klankmogelijkheden de (klassieke) blokfluit in zich heeft. Multiphonics en speciale technieken (vb. het scherp en agressief aanblazen van tonen, overblazen, twee blokfluiten tegelijk enz.) maken de blokfluitpartij (in het stuk worden sopraan- en altblokfluit gebruikt) tot een werk op zich. De combinatie met piano klinkt bovendien goed uitgebalanceerd, waarbij vooral de versmelting in het eerste deel onverhoopte resultaten oplevert.
'Les Méandres de la Mémoire' valt uiteen in vijf gemakkelijk te onderscheiden delen. Bij In detail worden deze delen toegelicht.

Meer over Luc Brewaeys


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.