Pianist, dirigent en componist Luc Brewaeys (1959, Mortsel) studeerde bij André Laporte, Franco Donatoni en Brian Ferneyhough en is sinds 1985 werkzaam als muziekregisseur bij de VRT-radio. Vanaf 1985 ontving hij regelmatig nationale en internationale prijzen voor zijn composities. Zijn oeuvre is opvallend uitgebreid en volledig met symfonieën, kamermuziek, een opera en electro-akoestische werken. Als docent was Brewaeys verbonden aan het conservatorium van Gent en de universiteit van Aveiro in Spanje (masterclasses compositie en directie). Momenteel is hij leraar compositie aan het conservatorium van Rotterdam. Brewaeys was composer in residence bij belangrijke Belgische en buitenlandse muziekhuizen en organisaties en in 2004 was hij een van de centrale componisten tijdens het Brusselse festival voor moderne klassieke muziek Ars Musica. Drie jaar later viel hem dezelfde eer te beurt voor November Music. Momenteel werkt Brewaeys verder aan zijn achtste symfonie en bereidt hij twee opera's voor die gepland staan voor 2011 en 2014.

Over de audio

'Si sentiva un po' stanco ...' moest drie jaar wachten op een creatie: het stuk was klaar in 2001, maar uiteindelijk duurde het tot in 2004 voor het voor de eerste maal gespeeld werd. De technische eisen die het aan de uitvoerder stelt, waren niet vreemd aan dit uitstel: de zachte dynamiek waarin de trompettist zich beweegt, het extreem grote contrast tussen hoge en lagere regionen en de minuscule glissandi, kwarttonen en snelle staccato's maken het stuk tot een test van de rekbaarheid van de uitvoerende trompettist en dit op verschillende domeinen. Hoe moeilijk het werk is, valt te horen wanneer de partituur (te vinden via de pagina van Musmap.com) naast de opname gelegd wordt.
De Italiaanse titel laat zich in het Nederlands vertalen als "hij was een beetje moe". Op zijn eigen website maakt Brewaeys de vergelijking met iemand die erg moe is (glissandi) en die tegen de vermoeidheid vecht (passages van korte noten). Het was zijn bedoeling met dit stuk minder bekende facetten van de trompet, zoals de lyrische of intiemere kwaliteiten, naar voor te brengen.

Meer over Luc Brewaeys


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.