Pianist, dirigent en componist Luc Brewaeys (1959, Mortsel) studeerde bij André Laporte, Franco Donatoni en Brian Ferneyhough en is sinds 1985 werkzaam als muziekregisseur bij de VRT-radio. Vanaf 1985 ontving hij regelmatig nationale en internationale prijzen voor zijn composities. Zijn oeuvre is opvallend uitgebreid en volledig met symfonieën, kamermuziek, een opera en electro-akoestische werken. Als docent was Brewaeys verbonden aan het conservatorium van Gent en de universiteit van Aveiro in Spanje (masterclasses compositie en directie). Hij was composer in residence bij belangrijke Belgische en buitenlandse muziekhuizen en organisaties. In 2004 was hij een van de centrale componisten tijdens het Brusselse festival voor moderne klassieke muziek Ars Musica en in 2007 zal hij – samen met zijn Nederlandse collega Guus Janssen – diezelfde rol vervullen tijdens het internationale festival November Music.

Over de audio

In 'OBAN' is Luc Brewaeys voor het eerst uitvoerig op zoek gegaan naar versneld spectralisme en slaagt hij er in om het statische van de spectrale techniek te combineren met snellere passages die de muziek vooruit stuwen.
In de afwisseling van statische, uitgestrekte vlakten en krioelende beweging spreekt het stuk meteen tot de verbeelding. Opvallend daarbij is dat de immobiele passages in werkelijkheid helemaal niet stilstaan. Brewaeys stelt zich namelijk niet tevreden met louter lange klanken, maar laat de ondergrond steeds leven door het gebruik van speciale speltechnieken of instrumentcombinaties. Hierdoor worden de instrumentkleuren soms wat vermomd, wat bij luisteraars die minder vertrouwd zijn met hedendaagse klassieke muziek een heel bevreemde indruk kan nalaten. Afgewisseld met de beweeglijke momenten lijkt 'OBAN' zo steeds een andere gedaante te zoeken. De voorspelbaarheid krijgt dus geen kans en de luisteraar zal snel beseffen dat achter elke (samen)klank een verandering loert.
'OBAN' (1996) werd geschreven op vraag van deSingel voor Champ d'Action en werd opgedragen aan Serge Verstockt (artistiek leider) en Celso Antunes (dirigent). Het werk is genoemd naar een whiskymerk, wat Brewaeys aanzette tot het gebruik van veel lagere instrumenten, verwijzend naar de ronde smaak van de drank.

'An Introduction to Luc Brewaeys' is tegen betaling te downloaden via www.phonector.com.

Meer over Luc Brewaeys


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.