Ze houden het vettig en simpel, die van Alabama Thunderpussy. Dit Amerikaanse stoner/ rock 'n rollgezelschap heeft dit jaar hun debuut, 'River City Revival' heruitgebracht bij Relapse Records (oorspronkelijk bij Man's Ruin) . Deze plaat en zijn opvolgers zouden ervoor zorgen dat de band vreemd genoeg tekende bij Relapse, hét extreme metallabel van het moment. In 2002 stonden ze op Wacken Open Air, één van de grootste metalfestivals op aarde. Niet lang hierna verliet oorspronkelijke zanger Johnny Throckmorton de band en vonden ze in Johnny Weils de man om hun rockavontuur mee verder te zetten.

Vettig en simpel, daar wordt mee bedoeld dat de gitaristen er niet om verlegen zijn om hun instrument zo wazig en zo dof mogelijk te doen klinken. Jammer genoeg spelen ze vaak een te beperkt aantal akkoorden of eenzelfde riff te veel, zodat het wat op elkaar gaat lijken en saai klinkt, zeker na een tweede keer luisteren. Op vocaal vlak schreeuwt zanger Throckmorton alsof hij net drie flessen whisky achterover heeft geslagen. Zijn rauwe stem vormt de hoeksteen van ATP's stonerrock/metal, maar is soms te zwak om boven de gitaren te komen, al kan dat met de magere productie te maken hebben. Toch laten deze Amerikanen zien dat ze zich wel kunnen meten met genregenoten als Kyuss, Monster Magnet of Down. Met 'Dry Spell' laat de band immers het basisrecept voor stoner zien: schorre stem, vettige gitaren en het simpele die leiden tot dat rock 'n rollgevoel van vroeger en de kracht van de hedendaagse invloeden. Voor rockfans slaat deze muziek dus zeker aan, maar jammer genoeg bevatten een aantal tracks zoals 'Givin' up on Livin'' en 'Own Worst Enemy' minder inspiratie en gevoel. Ook de magere productie van de plaat laat hier dan zijn slechtste kant zien. Toch herneemt ATP zijn vettige stonerrock met ware beukers, van het harde 'Rockin' Is Ma Business' tot aan het swingende 'Rabdos' en afsluiter 'I Can't Feel Nothin''.

'River City Revival' is een plaat vol simpele zuiderse stoner, maar je hoort het debuut van een band in wording die de "doe-het-zelf" -en "no compromise"-punkattitude heeft, iets wat weinig bands over zichzelf kunnen zeggen. Een vettig zoethoudertje voor de fans dus, die ongetwijfeld wachten op de nieuwe plaat en tevens debuut voor zanger Weils.

Meer over Alabama Thunderpussy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.