Het verhaal van drummer Giovanni Barcella is er één van revolte en afkeer jegens het gemak waarmee vele jazz-muzikanten zich de dag van vandaag als het ware "verkopen" aan de muziekindustrie. Zonder in regelrechte anti-jazz te vervallen, gaat hij op zoek naar een waarachtige beleving van zijn geliefkoosde genre; een perceptie die fris, dynamisch en vooral interessant wil zijn. Met Jeroen Van Herzeele aan zijn zijde tracht hij intelligente jazz te maken die zichzelf constant bevraagt en voortdurend naar onverwachte oorden evolueert. Onder het motto "in alles wat een mens doet, ligt de bevrijding in de overgave", maken Barcella en Van Herzeele forse, doorleefde jazz. De traditie sneuvelt, maar beide musici zijn zich er voldoende van bewust dat ze juist in die traditie hun eigen wortels zullen vinden. Hun concerten zijn een bevraging van het heden en het verleden, met de blik gericht op de eeuwigheid. De onstuimigheid, de lading van deze muziek, is immers meer dan tijdloos.

De ontstaansgeschiedenis van 'Monday Sessions Live at El Negocito' is van een opmerkelijke eenvoud. Tweemaandelijks treden Barcella en Van Herzeele op in het Gentse café El Negocito en recentelijk werd aan het café een label verbonden met dezelfde naam. Als eerste release werd een live-set van Barcella en Van Herzeele integraal op cd gezet. Het verbluffende concert staat in één take vereeuwigd, zonder tracknamen of enige vorm van extra uitleg. Op de hoes ontbreken zowel artiestennamen als cd-titel. In het boekje treft men louter bevreemdende foto's aan die een ander universum oproepen, waarschijnlijk het universum waar Barcella en van Herzeele de luisteraar mee naartoe nemen. Heel bescheiden qua vormgeving, doch verzorgd en volledig ten dienste van de muziek, daar hoest een beetje melomaan graag de nodige centen voor op.

Tenminste, als de muziek niet te wensen overlaat, maar aan kwaliteit hier geen gebrek. Zowel Giovanni Barcella als Jeroen Van Herzeele zijn immers rasmuzikanten in hart en nieren, van kop tot teen. Dit live-concert bundelt een klein uur aan zuivere passie en liefde voor de muziek. De bezetenheid waarmee van Herzeele telkens weer zijn duivels ontbindt, slaat de luisteraar met absolute verstomming. Hij heeft zijn tenorsax perfect onder controle, terwijl deze als krankzinnig van het ene motief in het andere tuimelt. Door het ontbreken van akkoordische onderbouw, krijgt van Herzeele extra speelruimte die hij wondermooi invult. De composities worden van naaldje tot draadje uitgeplozen, het beperkte harmonisch materiaal afgekloven tot het bot, terwijl Giovanni Barcella af en toe een kreet van genoegen laat horen vanuit de achtergrond. Vrijheid voert hier kortom het hoogste woord, en dat is precies hoe Barcella het graag heeft.

Opvallend is dat het duo ook repertoire onder handen neemt dat zopas is verschenen op de kwartet-opname van Jeroen Van Herzeele bij De Werf, 'Da Mo' getiteld. Van Herzeele krijgt de mogelijkheid om veel vrijer met zijn composities om te springen en laat zich bijgevolg veel verder wegvoeren op de eindeloze mogelijkheden van zijn thema's. Ook Barcella ziet zijn kans schoon om meer naar de voorgrond te treden dan het geval is bij de kwartet-registratie. Zijn drums krijgen een veel prominentere rol en hoewel zijn aanpak dezelfde blijft, valt nu pas zijn onbeteugeld genie op. De manier waarop hij van Herzeele energetisch, doch vol finesse begeleidt terwijl laatstgenoemde in extremiteiten vervalt, getuigen van een zelden gezien vakmanschap.

De verhalen die Barcella en Van Herzeele in duo vertellen, werpen een nieuw, wonderbaarlijk licht op twee sterke persoonlijkheden uit onze vaderlandse jazz-scène. Niet alleen ontdekken beide muzikanten zichzelf en elkaar opnieuw in een set die bulkt van de spontane inventiviteit, ook qua bezetting is deze opname revolutionair. Het Barcella / Van Herzeele Duo stijgt met gemak uit boven de vele formaties die halfslachtige pogingen ondernemen om jazz complex te laten zijn, zonder echt verhalen te vertellen. Dit is free-jazz die ontstaat uit verlangen, een verlangen om mens en muziek te verheffen naar een hoger platform. De overgave waarmee het duo naar een absolute, verpletterende catharsis toewerkt, is van een ontroerende maagdelijkheid, zodanig dat 'Monday Sessions Live at El Negocito' meer wordt dan zomaar een voortreffelijke live-registratie. Er wordt gespeeld met een vinnigheid alsof er levens vanaf hangen, zo scherp is deze magische ontmoeting tussen beide meesters. Quasi onovertroffen.

Meer over Barcella / Van Herzeele Duo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.