Met Bridge 61 bewijst saxofonist en klarinettist Ken Vandermark dat hij niet vies is van een project meer of minder. Voor 'Journal' trommelde hij oude bekenden op als drummer Tim Daisy (The Vandermark 5) en bassist Nate McBride van Spaceways Inc. Op de basklarinet vervoegt nieuwkomer Jason Stein de rangen. Net als Vandermarks kwintet pakt Bridge 61 dus uit met een uitgezuiverde klank waarin een strakke ritmesectie in dialoog treedt met blazers. En ook net als de platen van datzelfde kwintet, is 'Journal' meer dan boeiend.

De composities op dit album zijn voor de helft geschreven door Vandermark, en voor de helft door Daisy of McBride. Dat de ritmesectie een prominente plek krijgt, hoeft dus niet te verbazen. 'Journal' is zo een perfect voorbeeld van waar Vandermark en de zijnen voor staan: sterk geritmeerde muziek die van stijl naar de freejazz verwijst, maar tegelijkertijd toch relatief strak gecomponeerd aanvoelt. Dit album scheurt en swingt (om niet te zeggen dat het rockt als een trein), maar is tegelijkertijd onvoorspelbaar en woelig.

De bezetting van Bridge 61 zorgt voor een ondertussen haast klassieke Vandermark-feel, maar een opvallend element op 'Journal' is McBrides elektrische bas, die niet zelden voorzien is van een vettige distortion. De percussieve en herhalende baslijnen zijn het duidelijkst te horen op 'Shatter (for Sonny Sharrock)', dat geschreven is door Vandermark. De basgitaar scheurt doorheen het nummer en stuurt de andere muzikanten door een ritme dat nu eens erg rechtdoorzee is, dan weer flirt met onthutsende syncopes. Daisy's drums vormen een waardige partner en maken het onmogelijk om stil te blijven zitten op deze plaat. Een typischere Vandermarktrack is opener 'Various Fires (for This Heat)': zoals steeds kreunt en braakt Vandermarks sax glijdende noten uit, om af en toe plots samen te vallen in een strak gearrangeerde melodie. Het is interessant te horen hoe Vandermark verschillende lijnen laat samenvallen (zo laat hij Stein en McBride regelmatig in unisono spelen) en terug uit elkaar drijft om zo een wijd klankspectrum te creëren.

Bridge 61 koppelt de energie van freejazz aan verrassend strakke composities. Vandermark en co improviseren er op los, maar komen telkens weer samen in een rijk harmonisch geheel. 'Journal' is opwindende, haast dansbare jazz op speed, met een klank die tegelijkertijd naar een rijk jazzverleden en ondergrondse noiserock verwijst.

Meer over Bridge 61


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.