De saxofonist Dave Rempis is een exponent van de nieuwe generatie jazzmuzikanten uit Chicago. Hij studeerde antropologie en etnomusicologie en richtte zich pas na deze studies (1997) helemaal op het saxofoonspelen. Naambekendheid verwierf hij als lid van het kwintet van Ken Vandermark (Vandermark 5), waar hij in 1999 de plaats van Mars Williams innam. Daarnaast hield hij ook eigen bands draaiende: The Engines, Triage, The Dave Rempis Quartet en The Rempis Percussion Quartet. Rempis speelde onder andere samen met Paul Lytton, Axel Dörner, Hamid Drake, Fred Lonberg-Holm, Michael Zerang, Paal Nilsson-Love, en Joe Morris en is sinds 2002 curator van een wekelijkse concertreeks in de galerij Elastic in Chicago.

Over de audio

Het live dubbelalbum 'HunterGatherers' werd opgenomen in de gelijknamige club in Columbia (South Carolina) gedurende de maand april van 2006. Hoewel er vrije geïmproviseerd werd, is duidelijk te horen dat structuur geen loos begrip is voor het kwartet.
Het eerste deel van de track laat een vrij fladderende Rempis horen die zich niet dominant opstelt, maar het groepsspel op de voorgrond plaatst. De vrije rol van de percussie maakt af en toe plaats voor een regelmatiger ritme, waarbij al eens geknipoogd wordt naar rock (1'38"), marsmuziek (2'12") en swing (6'10"). Indrukwekkend is vooral hoe de muziek aan intensiteit wint (niet in het minst door de aanrollende percussie), waarbij Rempis vertrekt vanuit een herhaalde noot om geleidelijk aan uit te breken.
Iets voorbij halfweg laat Rempis alle ruimte aan de slagwerkers die vanuit de marsritmiek een heel muzikale, haast klassieke solopassage opbouw, inclusief thema's en herhaalde ritmes.
Net voor de timer negen minuten aangeeft komt Rempis terug binnen, waarbij hij verwijst naar het gefladder van het begin. Hier kiest hij echter voor het expliciet opzoeken van het hoge register waarmee hij in het vaarwater van illustere voorgangers als Ornette Coleman en John Coltrane terecht komt, al is hij ook niet vies van een groovende en zelfs funky frase.

Meer over The Rempis Percussion Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.