Met 'Other Valentines' breit het Fred Lonberg-Holm Trio een vervolg aan het in 2004 uitgebrachte album 'Valentines for Fred Katz' (eveneens op Atavistic). Lonberg-Holm mag dan niet vies zijn van het zwaardere werk (bijvoorbeeld in freejazz-ensembles zoals Peter Brotzmann Chicago Tentet en Ken Vandermarks Territory Band), met dit trio toont hij zich van zijn meest melodieuze en conventionele zijde.

Zeven van de tien nummers op deze cd zijn interpretaties van bestaande songs en uit deze selectie blijkt Lonberg-Holms brede muzieksmaak. Zowel werk van Sun Ra, Gill Scott-Heron, Pink Floyd, Cat Power als Wilco passeren de revue. Daarbij worden de oorspronkelijke versies vakkundig herkneed en voorzien van gedreven soleerwerk van Lonberg-Holm. Dat levert een aantal knappe pareltjes op. Zo krijgt de folky interpretatie van 'Arnold Layne' van Pink Floyd een heerlijke lyrische schwung. De Sun Ra cover 'East of Uz' deint op een lekkere mid-tempo swing en bevat een partij uitstekend en inventief soleerwerk van Lonberg-Holm. Het rustige 'Winter in America' van Gill Scot-Heron teert dan weer op een knappe donkere bluesy baslijn. Daarbovenop weet Lonberg-Holm zeer expressieve melodielijnen te ontwikkelen en dit nummer tot een van de hoogtepunten van deze cd te maken. Drums en bas beperken zich tot solide ritmewerk. Enkel op 'Flo' en 'I Got Nothing' eigenen ze zich wat ruimte toe door beheerst te soleren. Het is een beetje jammer dat het niet meer gebeurt want het zorgt voor variatie ten opzichte van de almaar op de voorgrond optredende cello. Door het wat eenvormige karakter van de nummers durft de aandacht - bij een volledige beluistering - al eens te verslappen. Dat is zeker het geval bij nummers als 'Almost Mid-day' of Wilco's 'Jesus Etc' die iets te onopvallend klinken.

Kortom een goede cd met links en rechts enkele uitstekende nummers, maar een tikkeltje te braaf om over heel de lijn te blijven boeien. Dit soort muziek moet liefhebbers van zowel jazz, folk als postrock kunnen boeien.

Meer over Fred Lonberg-Holm Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.