Wie zegt dat er in elektronica geen gevoel zit, moet maar eens naar Rounds luisteren. De melancholie en de onrust druipen van het derde solo-album van Four Tet af. Kieran Hebden (van Fridge) is hier het brein achter. Een muzikaal bijzonder goed ontwikkeld brein dat 45 minuten elektronica uit de porseleinkast haalt voor de luisteraar. Af.
Op Rounds zijn er veel Afrikaanse ritmes, veel zoete belletjes, wat door elkaar gegooide jazzdrums en een aantal hiphopbeats. En veel repetitie. Saai? Neen, want Four Tet brengt binnen die herhalingen veel variatie aan. Hierdoor krijg je hetzelfde telkens opnieuw net iets anders te horen. Deze 45 minuten elektronica nestelen zich dan ook snel en comfortabel ergens tussen oor en hart. De plaat klinkt af en toe onrustig (openingsnummer 'Hands', 'And they all look broken hearted', 'Spirit fingers'), maar deze chaos is bijzonder goed georkestreerd. Er wringt iets op een beklijvend mooie manier. Het gebroken spel van een kleine weerbarstige harp over de warrige jazzdrums op 'And they all look broken hearted' illustreert dit het beste. Ook in de rustigere nummers ('Slow Jam', 'My angel rocks back and forth') gebeurt er ritmisch en melodisch te veel om de aandacht te laten verslappen.
Rounds is een spannende en eenvoudige plaat. In 'She moves she' bijvoorbeeld speelt een Japans klinkend gitaartje een melancholisch loopje over een opzwepend ritme. Lang niet slecht maar het wordt pas geniaal als korte, gebroken stroomstoten de boel komen verstoren. Of hoe een slecht contact toch goed en spannend kan klinken. 'Unspoken' is negen en halve minuut lang supertrieste monotone piano – hiphop. Met een rendierslee sjezen over een virtuele ijsvlakte. Muziek die een verhaal oproept. Dat verhaal gaat nu eens sneller, dan weer trager, met lange en korte hoofdstukken -soms te kort: 'Chia' (31 sec.)- en eindigt wondermooi in 'Slow jam'. Dit mag kunst genoemd worden. Kunst met een kleine k want Hebden Kieran maakt uiterst toegankelijke elektronica.

Meer over Four Tet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.