Four Tet is het soloproject van de Brit Kieran Hebden, eveneens actief bij het postrocktrio Fridge. Hebden is solo echter een pak bekender geworden dan zijn groep sinds de release van Four Tets derde album 'Rounds' in 2004, een meesterwerkje van fijnzinnige "organische" elektronica. De onvoorspelbare opvolger 'Everything Ecstatic' betonneerde Four Tets reputatie als een spraakmakende moderne artiest, die zonder blozen naast elektronicagrootheden Fennesz en Aphex Twin mag staan. De ep 'The Ringer' biedt een goed half uur rechtdoorzeeë techno, uiteraard voorzien van de onmiskenbare Four Tet-touch. De vier tracks zijn ontstaan uit de dj-sessies die Hebden in de voorbije jaren heeft gepleegd.

Opener 'Ringer' is een binnenkomer van jewelste: Hebden mixt zijn melodieuze loops tot een immer groeiend en tanend geheel van glorieuze pracht. Voor fans van Four Tet is dit echter een gegeven: ook 's mans vorige releases gaven blijk van een transcendente lichtheid die hem toestond gecompliceerde ritmes te koppelen aan een stortvloed van samples en melodieën, zonder daarbij de luisteraar buitenspel te zetten. Hier lijkt Hebden er echter lol in te hebben zijn muziek zeer toegankelijk te houden: de 4/4-beats bieden een aangenaam houvast in het hypnotiserende complex van melodieën en contramelodieën, verwant aan Philip Glass' 'Music with Changing Parts'. Op dit punt dient vermeld te worden dat, hoewel 'The Ringer' zich probleemloos laat beluisteren op een doorsnee geluidsinstallatie, men met de koptelefoon pas echt zal kunnen vatten hoezeer Hebden zich het weidse stereospectrum heeft eigen gemaakt. Afzonderlijke tracks worden onophoudelijk dynamisch gepand zodat ze op verschillende momenten in de track andere identiteiten aannemen of samen versmelten tot een nieuw geluid. In het tragere 'Ribbons' wordt de aanvankelijke belletjessample al snel tegengesproken door een reggaeritme en fonkelende randgeluidjes. De track wordt vervolgens progressief uitgebouwd met technopercussie tot de luisteraar even geen been meer heeft om op te staan, maar opnieuw houdt Four Tet de teugels strak in handen door de toevoeging van een leidmelodie die eenheid schept in het web van geluid. De volgende track, die aan het ambientwerk van dancemeesters The Orb herinnert, is wellicht het meest fascinerende nummer op deze ep: 'Swimmer' bestaat integraal uit één onafgebroken keyboardakkoord, gedragen door een eenvoudige beat. Four Tet voegt echter continu miniscule geluidsnances en wonderlijke supramelodieën toe die afketsen tegen de basistonen of ermee versmelten in een geheel dat bijna als Krautrock kan bestempeld worden. Afsluiter 'Wing Body Wing' grijpt terug naar de jazzy desoriëntatie van Four Tets vorige albums: het is een detailrijke, minutieus uitgewerkte track die op het eerste zicht een ondoordringbaar woud lijkt, maar zich gaandeweg ontpopt tot een overweldigende siertuin vol heerlijke acid-geluidjes.

Verrassend genoeg blijkt Hebden, met zijn hang naar complexiteit en zijn verbluffend oor voor detail, minstens even getalenteerd te zijn in het maken van toegankelijke dance. Met deze ep steekt de artiest Aphex Twin en The Orb naar de kroon, zonder daarbij ooit de onmiskenbaar eigen identiteit los te laten. 'The Ringer' bevat vier foutloze, prachtig uitgevoerde tracks die bij het allerbeste Four Tet-werk horen en verdient dan ook de maximumscore.

Meer over Four Tet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.