De reeks 'Dj Kicks' staat al langere tijd bekend om zijn prima sessies: Thievery Corporation, Kruder and Dorfmeister, Dave Clarke, Nightmares on Wax en Claude Young zijn slechts enkele groten die in het verleden hun platenbakken via deze verzamelaar geopenbaard hebben. Sedert enkele jaren vaart de mixserie een meer progressieve koers en mochten The Glimmers, Annie en zelfs Erlend Oye (Kings of Convenience) hun ding komen doen. Met Four Tet ofte Kieran Hebden lijkt de reeks helemaal in abstractie te vervallen. Deze Londense laptopmeester en samplekunstenaar is gekend om zijn verwarrende, organische elektronica en zijn erg diverse samensmelting van zowel instrumentale als elektronische muziek. Dat weerspiegelt zich natuurlijk rechtstreeks in deze dj-plaat.

De eerste beluistering laat één conclusie na: chaos. Een wilde, muzikaal niet op mekaar aansluitende cocktail van soul (Curtis Mayfield), oldschool hiphop (Group Home), abstracte clicks (Akufen, Autechre), avant-gardistische elektronica (Cabaret Voltaire, Gong) of zelfs Oosterse traditionele muziek (Shone People of Rhodesia) is op zijn minst gezegd nogal verwarrend. Diezelfde wanorde zit overigens ook vervat in die ene eerder onuitgegeven bijdrage van Four Tet zelf, 'Pockets'. Een aanstekelijke basis van een leuk discodeuntje, een dancebeat en wat wegdraaiende effecten wordt verstoord met wild drumwerk. Even later vermenigvuldigt het aantal (storende) effecten zich zodat een wilde braspartij van klanken, effecten en door mekaar schuifelende ritmen ontstaat. Zoals over heel de plaat geldt: er zit ergens een draad in maar die is soms erg moeilijk te ontwarren. Het gepresenteerde verhaal lijkt meer op een aantal te ontdekken liedjes dan op een werkelijke dj-set. Niet dat er geen muzikaal interessante dingen gebeuren, verre van. Het zou een schande zijn de heerlijk gekwiekste robot-elektro van Model 500 of de duistere minimal van So Solid Crew te negeren. Eenvoudige basisbeats kunnen, met behulp van de juiste, erg beperkte klanken, ontzettend krachtig overkomen! Verder laat Four Tet af en toe een gitaar in zijn verhaal sluipen (zoals in de postrock van Quickspace Supersport) en dat werkt als een heuse verademing. Met de haast integrale tien minuten van Autechres 'Flutter' sluit Kieran Hebden in elk geval waardig af: heerlijk schuifelende ritmen en om de oren slaande elektronica vormen een harmonieus geheel dat mooi wegzweeft.

Met dj-kunsten heeft 'Dj Kicks' in de verste verte niets meer te maken. Four Tet heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een arsenaal door hem geliefde, vaak soms zeldzame platen te presenteren. Dat die soms weinig met mekaar te maken hebben en dat het geheel totaal niet dansbaar is, deert de man duidelijk niet. Deze cd is er dan ook eentje om te beluisteren, eens naar de credits te kijken en mogelijk op een aangereikte artistieke weg verder te gaan. Meer of minder is de plaat niet waard.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.