De Engelse tenor Ian Bostridge en de Noorse pianist Leif Ove Andsnes namen enkele jaren geleden het volledige lied- en pianorepertoire van Franz Schuberts op bij EMI, in een reeks met cd's die heel stijlvol telkens enkele grotere pianowerken aan een liedselectie koppelden. Deze dubbelcd is een poging om de mooiste liederen uit de reeks op een enkele uitgave te bundelen. Geen nieuwigheden dus en ook geen pianowerken (behalve enkele onafgewerkte fragmenten voor pianosolo) maar wel een mooie selectie van Schuberts bekendste liederen.

Deze dubbelcd bevat, weinig verrassend, de mooiste en boeiendste liederen uit de reeks en stelt dan ook genoeg werken voor waarin Bostridge en Andsnes hun muzikale kwaliteiten tentoon in kunnen spreiden. De eerste cd opent overtuigend met het lange lied 'Viola', D.786, bijna een volledige scène voor stem en piano. In dit enkele werk hoort de luisteraar al de kwaliteiten die de rest van de uitgave kenmerken: Bostridges zachte, soepele stem en goede (hoewel soms wat weinig gearticuleerde) dictie, Andsnes' smaakvolle manier van begeleiden, zijn gave om met slechts enkele noten de juiste sfeer te maken (zoals in de opening van dit lied), de diepe beleving van de tekst op intieme frasen en het ongedwongen karakter op snelle frasen als tijdens de strofe 'fliehet an den fernsten Ort'.

Mooie momenten verder nog te over: de quasi sacrale toon van het bekende 'An die Musik', het opgewonden maar steeds perfect gecontroleerde 'Auf der Bruck', met zijn snelle, herhaalde noten in de pianopartij of het onrustige 'In Walde (Waldesnacht)' dat met zijn koortsachtige spanning maar zoete zanglijnen 'der Erlnkönig' voor de geest haalt. Andsnes begeleidt Bostridge heel geëngageerd met een pianopartij die met zijn schijnbaar onuitblusbare energie veel spanning in het lied houdt maar zonder ooit storend op de voorgrond te treden. Het speelse geluk van 'Der Schmetterling', waarin Schubert het beeld van een vlinder oproept die zorgeloos van bloem naar bloem fladdert, imiteert 'Die Forelle'. Leif Ove Andsnes laat zijn piano rijkelijk en vol klinken in het lied 'Der Winterabend', dat zo moeiteloos de knusse sfeer van een warme huiskamer op een koude winteravond oproept. 'Der Unglückliche' herinnert met zijn verbeten uitvoering gemakkelijk de militair getinte liederen uit Mahlers 'des Knaben Wunderhorn'. Een mooie afwisseling is het klassieke opgebouwde, langere lied 'Auf dem Strom' voor tenor, hoorn en piano, een van de twee liederen die Schubert met obligaat instrumenten schreef. Hoornist Timothy Brown speelt moeiteloos op dezelfde afgeronde, warme manier waarop Bostridge dit lied voordraagt.

Dit is een mooie bloemlezing uit de cd's die Andsnes en Bostridge samen bij EMI hebben opgenomen. Geen nieuwe uitgave maar kwaliteit blijft kwaliteit en het is niet gemakkelijk om een veel mooiere lezing van Schuberts liedrepertoire te vinden.

Meer over Franz Schubert


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.