Chopins twee concerti voor piano en orkest zijn relatief vroege werken, die de Poolse componist met zich meenam toen hij zich in 1831 in Parijs kwam vestigen. Het zijn standaardwerken voor haast elke pianist en hoewel men zich vragen kan stellen bij Chopins vaardigheid in het schrijven voor orkest, lijdt het geen enkel twijfel dat de pianopartij tot het meest volmaakte behoort dat hij ooit schreef.

Berezovsky vat de charme van Chopins muziek, de lichtvoetigheid van zijn versieringen en de elegantie van zijn melodieën perfect, al staat hij daarbij onder pianisten zeker niet alleen. Met een helder maar warm hoog- en middenregister en bassen die nergens prominent worden, behoudt hij een intiem, kamermuzikaal karakter in deze muziek. De finale van het eerste concerto bezit een lichte ritmiek, nooit prominent aanwezig maar heel precies uitgevoerd. Doorheen beide werken is een lichte rubato aanwezig in Berezovsky's pianospel die nooit zo ver wordt doorgevoerd dat hij de cadans van de muziek breekt.

Het Ensemble Orchestral de Paris zorgt, in de hoekdelen althans, voor een gespierde uitvoering van Chopins muziek. Krachtige koperblazers onderpinnen de exposities in het eerste deel en houden een goede balans met een slanke sectie strijkers aan. Een dergelijke geconcentreerde, gestroomlijnde orkestklank zou bijvoorbeeld niet misstaan bij Mendelssohns muziek. De 'romance' uit het eerste concerto bewijst nogmaals de kwaliteit van het ensemble: de zachte klank van de strijkers waarmee het deel wordt ingezet is buitengewoon en niet aan elk orkest gegeven. Dit trage deel vat Berezovsky eerder als een ontspannen nocturne op, elegant en met de nodige virtuositeit maar zonder drama. De blazers maken het beste van Chopins karige orkestratie en enkele mooie soli in fagot of hoorn klinken warm en romantisch en ondersteunen de piano uitstekend.

Dit blijft een vlotte, elegante lezing van Chopins muziek, die moeiteloos lijkt te zijn uitgevoerd maar niets aan diepgang en gevoel verliest. Beslist een aanrader voor wie Chopin liefheeft.

Meer over Frederic Chopin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.