Alweer een heruitgave van de Schotse metalband Mendeed, deze keer eentje uit 2004 zowaar. Nu goed, feitelijk was er tussen toen en nu stijlgewijs nog niet zo gek veel verschil te merken aan de exploten van dit combo, zij het misschien dat de oudere variant nog een tikkeltje bruter klonk en vooral meer richting Scandinavische melodieuze death metal ging, maar het blijft wel een feit dat ook dit een bijzonder aardig plaatje is, met genoeg variatie om het geheel aangenaam te maken.

Mendeed is altijd al een buitenbeentje geweest in de wondere wereld der metal, maar of dat veel te maken heeft met hun Schotse achtergrond is een open vraag. Op dit album combineren ze alleszins hun punk en metal vrijelijk met brutere segmenten uit de staalindustrie. Zo gaan bijvoorbeeld 'Act Of Sorrow' of 'Fatal Poison Whisper' geregeld de kant op van death metal, met glorieuze polkabeats van de drummer en een aantal hakriffs die een paard knock-out zouden slaan. Het voornaamste punkelement (of hardcore-element) is en blijft de semi-hysterische schreeuwzang, die links en rechts afgewisseld wordt met ofwel een diepere grom of een iets melodieuzer geheel. Al bij al is meer dan duidelijk dat Mendeed ook al in 2004 goed wist waar ze mee bezig waren en dat maakt ook dit album behoorlijk genietbaar, al is het in bepaalde opzichten een pak harder en rauwer dan hetgeen de band de laatste drie jaar wist voor te schotelen. Natuurlijk gaan de liefhebbers van het stevigere werk hier hoegenaamd geen problemen mee hebben, maar luisteraars die de band pas onlangs leerden kennen, zouden best een kunnen opkijken van de brute agressie die Mendeed een paar jaar geleden nog had. Gelukkig staan de songs netjes overeind en is ook dit album een plaatje dat best in huis te halen valt voor wie houdt van behoorlijk agressieve edoch afwisselende metal, met knipogen naar allerlei harde genres.

Geen bijzonder opvallende schijf, maar wel eentje die voor liefhebbers van bijvoorbeeld een Machine Head, In Flames of een Hatebreed, die hier ongetwijfeld van kunnen genieten. Het is nu wel de vraag wat Mendeed gaat aanvangen met eventueel nieuw plaatwerk.

Meer over Mendeed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.