Het uit Glasgow, Schotland afkomstige Mendeed heeft nooit echt geluk gehad. Hoe het precies kwam, is niet duidelijk, maar deze alternatieve metallers zijn nooit echt doorgebroken. Een beetje jammer, want wat de band liet horen was immers een zeer aardige mix van hardcore, metal en links en rechts wat punkinvloeden. Daarmee is het een mooie zaak dat Rising een aantal albums van de heren opnieuw uitbrengt. Het geheel klinkt nog een pak rauwer dan tegenwoordig, maar de potentie was er alvast!

'Positive Metal Attitude' is een geval van tussendoor, aangezien dit niet echt kan bekeken worden als een volwaardig album. Hoe het ook zij, er staan alvast een aantal testosteron-gedreven bommetjes van songs op dit kleinood. De eerste vier songs van dit album werden in een semi-live omgeving opgenomen, weliswaar in een studio en dus ook zonder publiek. Dat doet er echter niet zozeer toe, want de muziek walst als een volleerde Leopard-tank over de luisteraar heen. Natuurlijk klinken songs als 'The Reaper Waits' hierdoor behoorlijk rauw, maar dat geeft enkel een leuker gevoel aan het geheel. Mendeed is niet te beroerd om een fikse portie tempowisselingen in de muziek te stoppen en vooral tijdens de snellere passages is de band snoei- en snoeihard, soms tegen tegen het death metaltempo aan. Louter het geschreeuw van frontman David Proctor weerhoudt een mens om dit bij de brutere sector in te delen. Wanneer de band gas terugneemt, duiken geregeld logge breakdownpassages op en hiermee is de link naar hard- en metalcore ook alweer gelegd. In verschillende opzichten lijkt het alsof Mendeed een beetje de trein heeft gemist ten tijde van de grote metalcore-boom, maar het is een geluk dat de muziek ook vandaag nog steeds als een huis overeind staat. Misschien te soft voor sommigen en te afwisselend voor anderen, maar het is precies die afwisseling die hier niet overkomt als een gimmick maar de sterkte uitmaakt van Mendeed.

Wie Mendeed al kende van naam, kan nu meteen de achterstallige albums aanschaffen die Rising opnieuw op de markt gooit. Wie metal graag afwisselend heeft en toch niet te soft, is hier aan het juiste adres.

Meer over Mendeed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.