De term 'Iron Maiden op speed' kennen we wel van groepen zoals In Flames of Dark Tranquillity, maar dat een jonge groep ook voor die titel kan staan, blijkt uit 'This War Will Last Forever' van het Schotse collectief Mendeed. Althans gedeeltelijk maar, want de stijl van de groep is eigenlijk niet helemaal beperkt tot de melodieuze death metal van voorgenoemde bands en telt verder ook een stevige brok eighties thrash- en death metal, om vervolledigd te worden met jammer genoeg een stukje hedendaagse metalcore. Jammer inderdaad, want anders had Mendeed een vollédig compromisloze metalband kunnen zijn zonder die laatste trendy en gezichtsloze invloed. Gelukkig wordt de metalcore net genoeg beperkt om het geheel te laten appreciëren. 'This War Will Last Forever' is, na vier minicd's, het twaalf nummers lange debuut van deze Schotten. Vijfde keer goeie keer dan maar?

Na de mooie doedelzakintro breekt 'Beneath A Burning Sky' uit met een koortsachtige death/thrash riff op up-tempo drums. Verder volgt een resem snelle riffs over snelle basdrums die wel een draaikolk uit de hel lijken, tot aan het melodieuze refrein dat het toppunt moest vormen, maar jammer genoeg verpesten de nog zagerige heldere vocalen de melodieën. Ook de volgende breakdown past gewoon niet in het geheel maar de geweldige introriff komt terug en een melodieuze solo sluit het nummer af. 'Stand As One And Fight For Glory' is ongetwijfeld het beste nummer van de plaat, met zijn opzwepende intro en lekkere up-tempo thrash metalriff die leidt naar een zalig folky stuk bestaande uit polka drums en melodieuze gitaren. De combinatie die Mendeed speelt komt ook boven in elk nummer en daar zit in hun geval hun zwakte, want de up-tempo melodieën zijn net iets té voorspelbaar. Vooral de heldere vocalen zijn niet altijd even geslaagd en de metalcore-breakdowns zijn ronduit irritant. Dit album laat dus nogal een dubbel gevoel achter bij de metalkenner. Enerzijds zijn de melodische stukken wel oké, maar de minpunten halen ze dan wat naar beneden.

Mendeed is een zeer getalenteerde band, maar als ze iets meer variatie in melodieën hadden, de heldere vocalen en een irrelevante invloed als metalcore weglieten, zouden deze heren pas op weg helpen om een metalband te worden met potentieel en eigenzinnigheid. Wordt vervolgd.

Meer over Mendeed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.