Paul Motian is sinds vele jaren niet meer weg te denken als drummer in de hedendaagse jazz. Een veelvuldig samenwerken met onder meer Bill Frisell, Joe Lovano, Keith Jarrett, Paul Bley, Charlie Haden en Carla Bley is hiervan een onweerlegbaar bewijs. In de ECM :rarum serie valt nu ook de eer te beurt aan deze Paul Motian.
Iemand kan zich de vraag nog stellen "Wat kan er mis zijn met een verzameling favoriete opnamen van een jazzcoryfee?". Weinig, inderdaad. Van begin tot einde krijgt de luisteraar een reeks schitterende opnamen voorgeschoteld die 20 tot 30 jaar geleden gemaakt zijn. De kwaliteit van zowel de opnamen als de stukken zelf is voortreffelijk, de muziek klinkt geenszins gedateerd en illustreert dat Paul Motian vanaf de jaren 70 aandachtig bij de les was. 'Conception Vessel', het tweede nummer, is een duet met Keith Jarrett. Piano en drums zijn los met elkaar gebonden in dit stuk en het is alsof Motian zijn drumstel opvrijt. De manier waarop hij het geraffineerde spel van Jarrett kan onderbouwen klinkt onvoorstelbaar soepel. Maar ook op de rest van dit album klinkt Motian erg spontaan en mist hij geen enkele veeg, tik of roffel. Het lijkt zelfs zo dat het hem eigenlijk niet uit maakt of hij nu speelt met een pianist, een saxofonist of een gitarist. Keer op keer wringt hij zich sierlijk tussen de instrumenten door. Drummen is bij hem een continu balanceren tussen onopgemerkt op de achtergrond blijven en prominent boven de rest uit klinken. Een evenwichtsoefening die hij met glans doorstaat. Twee nummers uit 'Le Voyage', een album uit 1979, hebben een erg speels karakter en het is saxofonist Charles Brackeen die voor ontroering zorgt. Nog meer schoonheid is te vinden op 'It should've happened a long time ago'. Op de langgerekte country-achtige tonen die zo typisch zijn aan het gitaarspel van Bill Frisell, speelt Joe Lovano een fantastisch mooi en warm stukje saxofoon. Dit eenvoudig en bescheiden trio klinkt oprechter en hechter dan wanneer ditzelfde trio voor de laatste twee nummers wordt uitgebreid met Ed Schuller (bass) en Billy Drewes (altsaxofoon) tot het quintet waarmee Paul Motian in 1981 'Psalm' mee opnam. Maar misschien is het wel gewoon het melodieuze karakter van 'It should've happened a long time ago' dat het nummer boven de rest doet uitsteken.
Deze selectie opnamen uit de carrière van Paul Motian op het ECM label zijn ongetwijfeld een schitterende constellatie. Er wordt door de meester zelf aangetoond welk tijdloos karakter zijn muziek behelst. Weinig drummers zijn in staat om hetzelfde te doen.

Meer over Paul Motian


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.