In maart dit jaar verraste de 80-jarige drummer Paul Motian de wereld nog met het fantastische album ‘Lost in a Dream’. Voor die opname, verschenen bij het befaamde label ECM, omringde Motian zich met niemand minder dan saxofonist Chris Potter en pianist Jason Moran: twee jonge goden die tegenwoordig heel veel furore maken in jazz-land. Kort daarvoor bracht hij echter zijn vijfde live-set opgenomen in Broadway uit, bij de door hem geliefkoosde platenfirma Winter & Winter.

‘On Broadway, Vol. 5’ bundelt typische Motian-composities, die zelden of nooit energetisch uitbarsten, maar juist heel mijmerend en dromerig zijn opgevat. Voor de gelegenheid vulde Motian zijn trio, bestaande uit bassist Thomas Morgan en saxofonist Loren Stillman, aan met twee onbekende namen. De trage, ietwat intellectualistische Masabumi Kikuchi krijgt vooral naar het einde van het album toe veel vrijheid. De leemtes vult hij op met schemerige partijen die flirten met de grens tussen tonaal en atonaal. Bovendien is ook Michaël Attias van de partij, die zijn hese saxofoon mooi afstemt op de hese klank van vast lid Stillman.

Inhoudelijk biedt ‘On Broadway, Vol. 5’ vooral veel van hetzelfde. Het album laat zich niet vatten in termen van virtuositeit of inventiviteit, maar wel in sferen. Voor zijn vijfde passage op Broadway had Motian duidelijk zwierige, dreigende ballades voor ogen die de luisteraar voortdurend op het verkeerde been zetten. De beide gast-muzikanten, en vooral een mee-neuriënde Kikuchi op piano, gaan wonderwel mee in die queeste en maken van ‘On Broadway’ tegelijk een zoet sprookje en een helse nachtmerrie. Wie ‘Morrock’, ‘Just a Gigolo’ of ‘A Lovely Way To Spend An Evening’ beluistert, begrijpt op welke contradictie het album zich drijvende houdt.

Als muzikaal document heeft Motian een interessante, tintelende set bij elkaar gespeeld, wat als live-registratie absoluut geen eenvoudige opgave kan geweest zijn. ‘On Broadway, Vol. 5’ bundelt lome, transcenderende sferen waar de luisteraar afwisselend slaperig en extatisch van wordt. Een paradoxale luisterervaring.

Meer over Paul Motian Trio 2000 + 2


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.