Pianist Albert van Veenendaal en contrabassist Meinrad Kneer zijn de oprichters en drijvende krachten achter Evil Rabbit Records. Hiermee richten ze zich wars van alle muzikale beperkingen op originele hedendaagse jazz en improvisatiemuziek. Op de reeds verschenen releases van het label is het duo regelmatig terug te vinden en dat is ook in dit geval niet anders. Samen met de Amerikaanse zangeres Jodi Gilbert vormen ze hier de formatie Spoon 3. In een schijnbaar eenvoudige bezetting van stem, piano en contrabas zorgt de groep voor een gevarieerd vijf gangen menu, vol durf en experiment.

De in Amsterdam wonende Jodi Gilbert voelt zich thuis in verschillende kunstdisciplines, want ze is naast een succesvolle zangeres ook actrice en danseres. Deze veelzijdigheid legt ze eveneens aan de dag in haar vocale werk op 'Seductive Sabotage'. Gilbert beschikt niet alleen over een prachtige zangstem, maar profileert zich ook als stemkunstenaar par excellence. Op het album worden lyrische zanglijnen afgewisseld met bevreemdende keelgeluiden (het huiveringwekkende 'Persephone's Song') en gesproken passages, zonder dat het ooit geforceerd of platvloers overkomt. Dat is mede de verdienste van Albert van Veenendaal, die met herhaalde zware pianoakkoorden voor een dramatisch effect zorgt, vergelijkbaar met het minimalisme van Philip Glass. Hij bedient zich meer dan eens van de prepared piano, waarbij de objecten die tussen de snaren steken voor een bevreemdend gedempt effect zorgen, zoals op het fragmentarische 'The Prairie'. Meinrad Kneer laat zijn contrabas tegelijk grommen en krijsen, maar zorgt ook regelmatig voor een percussief effect, met 'Northern Exposure 1' als treffend voorbeeld. Het trio maakt op gepaste tijden tevens gebruik van een sampler. Een opgenomen basistrack dient in 'Business Suit' als achtergrond voor de spaarzame loopjes van piano en contrabas. Jodi Gilbert speelt ondertussen de rol van een gefrustreerde kantoorklerk, die na een korte tirade met bijtende woorden besluit: "I quit! I quit!".

De twintig tracks op dit album vertrekken voornamelijk uit composities die door middel van improvisatie in een vaste vorm worden gegoten. Zorgvuldig uitgewerkte improvisaties ('Persephone's Song') worden gecombineerd met korte, explosieve experimenten van amper een halve minuut ('Spring Cleaning'), wat begrijpelijkerwijs wel eens resulteert in een spelletje hit and miss. De muzikale inhoud van 'Seductive Sabotage' is zeker niet vanzelfsprekend, maar wordt op een bepaalde manier toch toegankelijk gehouden dankzij de betrokkenheid van de menselijke stem. Al bij al zorgt Spoon 3 hier voor een erg geslaagde verzameling muziek die bulkt van creativiteit.

Meer over Spoon 3


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.