De modale Britse brassbandliefhebber zit er nauwelijks op te wachten, en al zeker niet die van bij ons. Voor de competitiefreaks zijn de 'Regionals' echter verplichte kost. Hierop vinden zij namelijk de plichtwerken die in elke regio worden opgelegd aan de verschillende afdelingen. De winnaars en de lucky losers van de beste regio's – Yorkshire mag dit jaar vijf bands uitsturen – mogen in oktober naar de grote finale. Bands uit de Championships division spelen dan in de Londense Royal Albert Hall, terwijl de lagere afdelingen de strijd in Harrogate beslechten.

De versie van 'Isaiah 40' door de International Staff Band verscheen precies tien jaar geleden op hun intussen bijna onvindbare cd 'Manuscripts'. Robert Redhead schreef het stuk in 1996 voor de hoogste divisie van de toenmalige National Brass Band Championships of Great-Britain, en voor de Regionals werd het opnieuw uit de kast gehaald. De titel van dit technisch veeleisende werk verwijst naar de Bijbeltekst over de uittocht uit Egypte, hoewel het tevens beïnvloed is door het onzekerheidsgevoel dat de enorme technologische revolutie met zich meebrengt. De eerste afdeling mag zich tijdens de regionale op 'Sinfonietta – The Wayfarer' storten van Eric Ball. Het werk werd 31 jaar geleden geschreven voor het Galaconcert dat de Britse Nationals volgt maar het werd uiteindelijk gepromoveerd tot het plichtwerk van die editie van het concours. Black Dyke Band won toen en de zonder meer innemende uitvoering hier komt van hen, weliswaar in de huidige bezetting.

Voor de tweede afdeling werd gekozen voor 'Carnival' van een van de weinige vrouwelijke componisten, Helen Perkin. Een halve eeuw geleden was dit het plichtwerk voor de British Open, na de Nationals het meest prestigieuze brassbandconcours. De Newstead Welfare Band nam het driedelige werk speciaal op voor de cd. Het is een ietwat ouderwets maar niettemin levendig werk dat een accurate en verfijnde benadering vereist. Ter vergelijking staat hier ook de originele winnende uitvoering uit 1957 van alweer de Black Dyke Band. Deze versie vertelt veel over hoe erg de brassbandwereld (ten goede) is geëvolueerd: vooral het klein koper klinkt veel scherper en ook minder strak.

Hoewel - of misschien omdat - het niveau beduidend gemakkelijker is, liggen de plichtwerken voor derde afdeling ('Prelude and Jubilate' van Darrol Barry, uitgevoerd door de Scottish Co-op Band) en vierde afdeling (Faireys versie van 'The Seasons' van Philip Wilby) aangenaam in het oor. Misschien kunnen de lagere afdelingen bij onze brassbandkampioenschappen ook eens hun toevlucht zoeken tot deze werken, die ze nagenoeg perfect kunnen spelen in plaats van boven hun stand te leven en werken te kiezen die voor de hoogste afdeling bedoeld zijn. Interessante plaat.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.