Echt vrijgevig met informatie zijn de heren van de White Circle Crime Club niet. Van een tracklist ontbreekt elk spoor, net als van enige samenstelling van de band. Groepsnaam en cd-titel staan wel vermeld, maar in een zodanig uitgedund lettertype dat liefhebbers van puzzels er zich mee kunnen amuseren. En ook de muziek van dit Belgische kwartet slikt niet zo vlotjes weg. Vanaf de eerste klanken dient zich een kaal en naakt geluid aan. De cd 'Written in Black' klinkt alsof die rechtsreeks in het repetitiekot werd vastgelegd en zonder verdere opsmuk op cd gebrand werd. Visioenen van authentieke oerpunk zijn bijgevolg nooit ver weg.
Met een elementaire bezetting van twee gitaren, bas en drum klinkt een heel directe muziek waarbij de gitaren twijfelen tussen riffs en loutere klanken of tussen exacte toonhoogtes en abstracte noise. Soms versplintert het gitaargeluid tot klanken die als glasscherven uit de songs steken. Op andere momenten lanceren de gitaristen een rockachtig geronk of laten ze het geluid knetteren zodat de vonkjes er af schieten. De punkattitude van het totaalgeluid wordt aangevuld met en versterkt door een onstabiele stem en soms heel elementaire, hol klinkende drumpartijen.
De optelsom van deze elementen klinkt zelden homogeen. Voornamelijk 'Can I Go Back Whatever' en 'Mutant Disco' lijken wel stapelingen van verschillende los van elkaar staande lijnen, enkel samen gehouden door een vage basisbeat. Wanneer in 'A Modest Moment (To Be On The Run)' dan nog eens resoluut gekozen wordt voor hoekige ritmes en een stompende baspartij wordt duidelijk dat aaibaarheid op eender welke manier niet aan deze band besteed is. Alleen in het afsluitende 'Apart From Time' duiken er duidelijke akkoorden op en wordt de luisteraar schijnbaar even vergast op een vleugje singer-songwriterschap. Schijnbaar, want het rammelende geluid en de knarsende gitaarnoise vertroebelen snel elke zweem van vlotheid.
Luisteraars die de eerste punkbands of labels als Dischord tot hun jeugdsentiment rekenen, zullen 'Written in Black' zeker kunnen waarderen. Wie zonder deze achtergrond de plaat beluistert en deze afrekent op zuiver muzikale merites zal voornamelijk het directe geluid opvallen. Van uitgewerkte songs, boeiende structuren of knappe melodische of ritmische hooks is hier namelijk geen sprake, waardoor 'Written in Black' een schijfje voor de incrowd blijft.

Meer over White Circle Crime Club


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.