Kwadratuur interview

Het gaat goed met Hood. 'Outside Closer', hun zevende plaat, behoort tot hun beste werk. Ook de single 'The Lost You' deed het naar indie-normen commercieel uitstekend. Begin april zakt de Leedse band maar liefst drie keer af naar ons landje om op het Domino festival in de Ancienne Belgique, Cactus Brugge en Rhaalovely ook live het beste van zich zelf te geven. Reden te meer voor een interview met frontman Chris Adams.

Met 'Outside Closer' hebben jullie je meest toegankelijke album tot nu toe uitgebracht. Was dat een bewuste keuze?

De plaat klinkt nochtans veel minder poppy dan we verwacht hadden. De eerste opnames waren heel poppy, maar halverwege zijn we van koers veranderd en begon alles vreemder en vreemder te klinken.

Jullie zijn dus niet bang om jullie undergroundstatus te verliezen?

We doen gewoon ons ding. Ik denk niet dat wij zelf onze undergroundstatus in stand houden. Het enige dat ons "underground" houdt is het feit dat we weigeren om de spelletjes van de traditionele muziekindustrie mee te spelen.

Is het daarom dat een catchy popsingle als 'The Lost You' amper radiotijd krijgt? Is de song toch nog te complex om een echte hit te worden?

God weet waarom het precies zo is, maar ik denk dat het gewoon te maken heeft met de mate waarin je het spel wilt meespelen. Ik denk dat de muziekindustrie zich heel paternalistisch opstelt ten opzichte van de muziekliefhebbers. Alles moet "gemakkelijk" zijn en wordt op voorhand verwerkt en opgedeeld, opdat het maar vlot en probleemloos naar binnen zou gaan. Ik denk niet dat een song als 'The Lost You' op zich te moeilijk is. Eerlijk gezegd heeft de populariteit van het nummer onze verwachtingen al overstegen.

In een nummer als 'Any Hopeful Thoughts Arrive' hoor je hoe de song laag na laag opgebouwd wordt. Hoe worden zo'n nummers geschreven? Is nummers schrijven bij jullie een groepsproces of eerder een studio-ervaring?

Een beetje van de twee eigenlijk. We maken liveopnames en gaan daar dan mee knutselen. Soms valt alles in een nummer vanzelf op z'n plaats, maar andere keren is het een proces van lange adem, waarin we veel moeten overdubben en bewerken tot we tevreden zijn van het resultaat.

Hood lijkt wel gedreven door een angst om in herhaling te vallen. Elke plaat klinkt anders dan de vorige. Zo klinkt jullie nieuwe cd veel warmer dan het elektronische 'Cold House'. Is dat een bewuste evolutie?

Moeilijke vraag. Wij zijn nog van de school die vindt dat je iedere plaat moet beschouwen als je eerste en laatste. Ik persoonlijk luister nooit opnieuw naar Hoodplaten eens ze af zijn. Ik denk dat dat de variëteit in onze muziek voor een groot deel bepaalt. Het komt er op neer dat we bij ieder album een nieuwe start nemen, maar als we het gevoel hebben onszelf te herhalen, wissen we de opnames en beginnen we opnieuw.

Speelt de muziek die jullie beluisteren daar ook een grote rol in?

Dat is altijd een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat we allemaal naar verschillende dingen luisteren. Ik denk dat de invloed eerder een soort amalgaam is van waar we op dat moment allemaal naar luisteren. Op de nieuwe LP valt duidelijk op dat we – bijna als een regel – niet meer naar elektronica en consorten hebben geluisterd.

In het verleden hebben jullie veel samengewerkt met het anticonlabel, onder meer met Themselves, Why? en cLOUDDEAD. Is er in de toekomst nog een samenwerking gepland?

De kans is klein dat we nog cd's uitbrengen waarop we met anticon samenwerken, al is die niet onbestaande - we zijn momenteel in de V.S. Ik denk dat dat een geval van herhaling zou zijn. Het is beter om vooruit te gaan. We hebben nog geen idee hoe onze volgende plaat zal klinken, je zal moeten wachten en luisteren.

Hood zal in april drie keer in België spelen. In het verleden waren optredens van Hood eerder een curiosum. Is er een specifieke reden waarom we jullie met deze plaat eindelijk live aan het werk zien?

Wel, we kregen meer aanbiedingen en we wilden een pauze nemen van het opnemen, dus wat optredens doen leek ons de ideale optie. We zijn altijd afkerig geweest van veel optredens. We willen het plezier in onze muziek behouden. Daar komt nog bij dat live spelen vrij moeilijk is voor ons. Ik zie ons eerder als een "studioband".

Gaan jullie de plaat live zoveel mogelijk benaderen? Komt er bijvoorbeeld een strijkerensemble mee?

We doen ons best om onze opnames zoveel mogelijk te benaderen, maar we hebben de middelen niet om meer dan vijf man mee te nemen op onze tour. Dat beperkt onze mogelijkheden uiteraard. Het zou ideaal zijn om ieder stuk van ieder nummer met massa's mensen op het podium te kunnen spelen, maar dat is praktisch niet haalbaar. Sommige dingen moeten we gewoon weglaten. We benaderen onze optredens eerder als een gewone liveband.

Meer over Hood


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.