Magasin 4, de enige echte alternatieve muziekfabriek van Brussel, viert dit najaar haar twintigste verjaardag. De organisatie schakelt daarom een tandje bij in haar programmatie en presenteert vanaf eind augustus enkele maanden lang de crème de la crème van de alternatieve muziek met een hoek af.

Ondertussen werd het feestje al in gang getrapt door het legendarische Nederlandse punkgezelschap The Ex feat. Ken Vandermark, die de affiche deelden met schoon volk als L'Enfance Rouge en Gâtechien. Het bijna onoverzichtelijke programma loopt verder over een stevige brok grindcore (met onder meer Napalm Death), experimentele elektronica, ingedeukte pop, industrial, psychedelica en explosieve vrije improvisatie. Voor het septemberprogramma viel de keuze van Kwadratuur op de volgende namen:

13 september - Length Of Time

Length Of Time
Length Of Time
België heeft altijd al een keure aan hardcorebands voortgebracht. De legendarische H-8000 scene of de talrijke acts van de Brusselse regio zijn daar voorbeelden van. Maar vandaag de dag zijn er nog maar weinig over. Gelukkig is Length of Time nog steeds present. Deze band is nooit een doorsnee hardcoregroep geweest en dat hebben ze vooral te danken aan de thematiek die ze bezigen. In tegenstelling tot de meeste van hun collega's dook Length of Time gretig in occulte thema's en een duistere aanpak. Dit verpakten (en verpakken) ze vervolgens in beenharde beuksongs die aan de ene kant trouw blijven aan de 'regels' van het genre maar die er tegelijkertijd buiten durven kleuren. Apart, trendsettend en loeihard: Length of Time blijft beklijven.

Verder op de affiche: Es La Guerilla, Surge Of Fury, Crawlspace, Bloodshot, Outcast

19 september – Year Of No Light

Met zijn tweede plaat ‘Ausserwelt’ uit 2010 bewezen de Fransozen van Year Of No Light haast eigenhandig dat postrock toch nog niet dood was. Dit overweldigende epos van ruim drie kwartier combineerde breedvoerige, grandioze gitaarstormen met elementen van metal en sludge om vier stevige mokerslagen uit te delen. Ook het nieuwe ‘Tocsin’ (2013) wordt gekenmerkt door ongeziene sonische rijkdom en allesverwoestende schoonheid.

Verder op de affiche: Lento, Adrift, The Eyes From Beyond, Mont-Doré

21 september - Bardo Pond

Ok, ze maken dan misschien veel te veel middelmatige platen (om nog niet te spreken over de talloze splits en vinyls), maar eenmaal het Amerikaanse Bardo Pond het momentum creëert lijkt haar muziek afkomstig van een andere planeet. De eindeloze psychedelische spinsels, gecombineerd met verzengende gitaardistorties en dromerige zanglijnen van Isobel Sollenberger zorgden binnen de tientallen releases van de band voor klassiekers als 'On The Ellipse', 'Bufo Alvarius', Tickets Crystals' en 'Amanita'. Het gelimiteerde 'Yntra' uit 2012 is een bewijs dat het vandaag nog steeds goed gaat met Bardo Pond. Maar live is dat naar verluidt ook nooit anders geweest.

Verder op de affiche: White Manna, Baby Fire

23 september - Noxagt

Noxagt
Noxagt
In het begin van het nieuwe millennium was Noxagt een opgemerkte aanwezige in de internationale noise-scene. Met gitaar, bas en drum creëerde het Noorse trio heel intense en geladen oeuvre dat het midden hield tussen extreme metal, industrial, sludge en onversneden noise. Blast beats en gitaarshreds werden gecontrasteerd met statige muzikale elementen, waardoor de muziek van Noxagt nooit tot chaos werd herleid maar altijd een duidelijke structuur en vorm bleef behouden. Na een afwezigheid van enkele jaren bracht de groep dit jaar plots twee nieuwe platen uit, een collectie van nooit eerder uitgebracht materiaal en een nieuw studioalbum: 'Brutage'. Veel is er in die jaren niet veranderd en daar zullen de fans niet rouwig om zijn.

Verder op de affiche: Shaering Pinx, Sida, Gura

24 september - Monno

"Een van de interessantste Europese experimentele bands van het moment." Zo sloot Gonzo Circus haar review af van 'Cheval Ouvert', het meest recente en tevens strikt gelimiteerde album van het Zwitserse gezelschap Monno. De massieve geluidsmuur die de groep op die plaat optrekt, bevat zowel drone-elementen, elektronica als wilde apocalyptische repetitiviteit. De ene moment klinkt de groep als een kruising tussen Birchville Cat Motel en Ultralyd, dan weer als Sunn 0))) na enkele potten koffie. Niets om op een nuchtere maag te consumeren, met andere woorden.

Verder op de affiche: Art Of Burning Water, Piume Di Pavone

26 september - Hey Colossus

Ondergewaardeerd en veel te weinig bekend, sommigen groepen zijn nu eenmaal gedoemd om eeuwig in de marge te blijven hangen. Het Britse Hey Colossus bewijst nu al tien jaar en ongeveer evenveel albums lang dat heel wat meer verdient dan wat aandacht in gespecialiseerde pers en media. Niet dat de groep haar slaap daarvoor laat, want ook spelen ze in een aftands achterzaaltje van een café, het publiek krijgt steevast waar voor zijn geld. Een vleugje doom en sludge, een kleine dosis Melvins en vooral veel doldwaas gefreak en monsterlijke riffs, Hey Colossus serveert het allemaal in geheel eigen stijl.

Verder op de affiche: Part Chimp, Ultraphallus, Adolina, Lapin Cru

30 september – Drums Are For Parades

Voor zijn eerste langspeler ‘Master’ (2010) goot Drums Are For Parades verpulverende metalen furie in gelaagde songstructuren en uitgekiende arrangementen die niet om een dubbele bodem verlegen zaten. Opvolger 'IMPERIVM' (2012) oogstte iets minder bijval vanwege het Vlaamse muziekjournaille, maar staat desalniettemin garant voor een knallend, compromisloos en uitzinnig feestje.

Verder op de affiche: KEN mode, Hark, 30 000 Monkies

 

Tekst: Guy Van Campenhout, Johan Roef en Joachim Ceulemans

Meer over 20 Jaar Magasin 4 - september


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.