Halverwege het vorige decennium begon het Zottegemse Dunk!festival als een veeleer bescheiden evenement voor de lokale basketbalclub. In de loop der jaren groeide het festival echter uit tot een driedaagse hoogmis van breed uitgesponnen klanktapijten en minder voor de hand liggende muzikale composities. Ook het komende Paasweekend wordt de fuifzaal Bevegemse Vijvers omgetoverd tot het walhalla van de sfeervolle en intense gitaarmuziek. Gloednieuw is de toevoeging van een tweede podium, wat maakt dat de line-up van Dunk! maar liefst 34 groepen herbergt uit binnen- en buitenland.

Heel wat artiesten van het Dunk! label stellen tijdens het festival een nieuwe release voor aan het grote publiek. Vrijdag 29 maart mag Celestial Wolves uit Sint-Lievens-Houtem de spits afbijten. Hun debuut 'Wood For Wood' telt acht sprankelende instrumentaaltjes die lustig heen en weer laveren tussen de meanderende gitaarmotiefjes van Explosions in the Sky en de zwalpende geluidsorkanen van 65daysofstatic.

Een dag later presenteren de Parijzenaars van Lost In Kiev de vinylversie van hun eersteling 'Motions', een episch werkstuk waarop gegoocheld wordt met invloeden van hardcore en metal. Diezelfde dag illustreert het Luikse Ilydaen wat voor een verslavend kleinood vol hoekige ritmes en snijdende gitaren 'Digressions' is.

The Black Heart Rebellion - foto: John Gallardo
The Black Heart Rebellion - foto: John Gallardo

De bekendere Belgen uit de alternatieve muziekscene laten zich evenmin onbetuigd. The Black Heart Rebellion sluit de eerste festivaldag af. De Gentenaren zijn geworteld in de punkscene, maar gooiden op 'Har Nevo' het hardcore label volledig van zich af. Het resultaat is een intrigerende en meeslepende smeltkroes van hardcore, postrock, folk en blues die geen afgelijnde songstructuren noch furieuze uitbarstingen nodig heeft om de luisteraar genadeloos bij het nekvel te grijpen.

Ook de tweede festivaldag wordt afgesloten door een groep van Gentse origine: Drums Are For Parades. Hun eerste langspeler ‘Master’ (2010) goot verpulverende metalen furie in gelaagde songstructuren en uitgekiende arrangementen die niet om een dubbele bodem verlegen zaten. Opvolger 'IMPERIVM' (2012) oogstte iets minder bijval vanwege het Vlaamse muziekjournaille, maar staat desalniettemin garant voor een knallend, compromisloos en uitzinnig feestje.

En wat dan gedacht van de keur aan internationale artiesten die de affiche van het Dunk!festival bevolken? De naam Stephen O'Malley doet bij velen ongetwijfeld een belletje rinkelen: de man verdiende zijn strepen bij de geluidsterroristen Sunn O))) en Khanate. Naar alle waarschijnlijkheid zullen 's mans neolithische drones de Bevegemse Vijvers vrijdagavond doen trillen op hun grondvesten.

Stephen O'Malley
Stephen O'Malley

Het Zweedse pg.lost kiest zondag voor verstilde Scandinavische pracht waar glasheldere gitaarmelodieën en een gedreven ritmesectie hand in hand gaan. Hun landgenoten van Dorena hanteren een gelijkaardige aanpak en koppelen zalvende akkoordenprogressies aan gloedvolle melancholie. De Brazilianen van Labirinto zullen er die dag iets minder doekjes om winden: hun groovende instrumentale rockmuziek zal de nekspieren van de luisteraars danig op de proef stellen.

Het is slechts een beknopte staalkaart van wat Dunk!festival in zijn geheel te bieden heeft. Drie dagen lang kunnen de bezoekers zich onderdompelen in een verkwikkend bad van experimentele rockmuziek in vele verschillende incarnaties. De afwezigen zullen wederom ongelijk hebben.

Meer over Dunk!festival 2013


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.