Na een eenmalige uitschuiver naar maart keert Neurotic Deathfest, het grootste indoor (death)metalfestival van Europa, deze editie terug naar zijn vertrouwde eerste meiweekend. Aan het concept daarentegen verandert er (gelukkig!) niets: drie dagen lang wordt de 013 in Tilburg geïnfiltreerd door ‘s werelds hardste death- en grindbands. Kwadratuur selecteert de meest bedorven en rottende pareltjes uit de ondergrond.

Met het Amerikaanse Devourment de aftrap van het (metal)festivalseizoen geven; veel mooier kan het niet worden. Als grondlegger van het deathmetal spin-off genre slam verdiende Devourment zijn pluimen en bracht ze ware (maar vaak ondergewaardeerde) klassiekers uit. Hun laatste langspeler ‘Conceived In Sewage’, die eerder dit jaar uitkwam op het gerenommeerde Relapse Records, keerde zich af van de roots van de band, tot grote teleurstelling van de eerste generatie fans. Gelukkig staan weinig tot de verbeelding overlatende knallers zoals ‘Babykiller’ en ‘Fifty Ton War Machine’ garant voor heel wat loodzwaar muzikaal geweld.

Veel bruter spelen dan het Italiaanse Putridity lijkt niet haalbaar en is vooral ook overbodig. De drillende vocalen van frontman Paolo Chiti lijken recht uit een beerput te komen en het technische gitaarspel raast als een tank. De knorrende basgitaar zorgt voor de hoognodige frisse wind doorheen de muziek terwijl de drum onvergeeflijk blijft doorrazen. Nu hopen dat het geluid straks ultrastrak afgesteld staat, anders vervalt het opvallend verfijnde totaalplaatje snel in een onnavolgbare chaos.

Devourment
Devourment
De trouwe Neurotic Deathfest bezoeker zal ondertussen wel al bekend zijn met Wormed, een Spaanse technische deathmetal band die zijn inspiratie uit onder andere de astronomie haalt. De muziek is al even ingewikkeld als de materie waar de band zich op baseert: een extreem technische mengelmoes van hakkende, korte gitaarriffs en lome beukstukken. Het optreden van de band op Neurotic Deathfest twee jaar geleden stelde een beetje teleur wegens de vele fillers, maar met langspeler 'Exodromos' die eerder dit jaar uitkwam op Willowtip records, kan dat geen probleem meer vormen. Een aanrader, al was het maar om zanger Phlegetons haardos te bewonderen.

Immolation, die vaste rots in de branding. Na meer dan acht langspelers heeft de band voor velen nog steeds niet weten teleur te stellen. Integendeel, het in 2010 verschenen ‘Majesty and Decay’ was één van de hoogtepunten uit de langlopende carrière van de groep. Op Neurotic Deathfest komen de New Yorkers hun nieuwe langspeler ‘Kingdom of Conspiracy’ voorstellen, die begin mei uitkomt op Nuclear Blast. Topnummers zoals ‘Hate’s Plague’ en ‘World Agony’ staan ervoor bekend aan te komen als een moker en het gitaargeluid is overweldigend hard. Immolation is waarschijnlijk ook één van de enige bands op de affiche die erin slaagt om brutaal te klinken zonder te moeten inboeten aan aanstekelijkheid. Titelnummer ‘Majesty and Decay’ is daar een perfect voorbeeld van: een overdonderende openingsriff die meermaals in het nummer terugkomt doet nekken kraken en het doffe geluid van de groep staat haaks op de vaak overgeproduceerde metal van tegenwoordig.

Centurian
Centurian
Het Nederlandse Centurian maakte nog niet zo lang geleden haar comeback met ‘Contra Rationem’, dat vorig jaar het licht zag via Listenable Records. Met een line-up bestaande uit leden van topgroepen zoals Severe Torture, Nox en Prostitute Disfigurement wierp de band al snel hoge ogen. Denk: old-school deathmetal vergezeld van een occult sfeertje  met momenten van heerlijk subtiel cymbaalwerk. Frontman Niels zijn typerende dubbelgelaagde gurgelgrunt (een klassiek gegeven in de Nederlandse deathmetal scene)  is de kers op de taart; must see!

 Courage Today, Victory Tomorrow!”, met deze epische slagzin opende de Zweedse blackened deathmetal krijgers Unleashed hun in 2010 verschenen album ‘As Yggdrasil Trembles’. Typerend voor deze band zijn de genadeloze en meeslepende gitaarrifs, schelle vocalen en verhalende teksten. Solo’s en tempowisselingen vliegen je om de oren en het alomtegenwoordige Zweeds deathmetal geluid sleept je mee van begin tot eind. Wie op zoek is naar de perfecte soundtrack voor een Keltische kruistocht weet waar ze te vinden.

Voor een festival dat zich toespitst op een nichemarkt slaagt Neurotic Deathfest erin om - net zoals Incubate en Roadburn - goed zijn plan te trekken. Met deze editie mag de organisatie tien kaarsjes uitblazen, en daar gaat heel wat Dommelsch op gedronken worden.

Meer over Neurotic Deathfest 2013


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.