Het Sonic City-festival is ondertussen aan zijn derde editie toe. Het concept is hetzelfde als met de twee voorgaande edities: door de line-up van het festival iedere keer door een andere muzikant te laten samenstellen, wordt routine en een voorspelbare programmatie vermeden. Iedere curator heeft immers zijn eigen muzikale bondgenoten en voorkeuren. Na Millionaire (2007) en Dälek (2009) viel de eer deze keer te beurt aan Deerhoof. Deze uit San Francisco afkomstige band produceert al sinds het midden van de jaren '90 van de vorige eeuw tegendraadse rockparels die steevast konden rekenen op lovende kritieken bij de muziekpers. Gecombineerd met een stevige livereputatie leverde het de band een stevige fanbasis op.

Dat Deerhoof er een wel heel brede smaak op na houdt, blijkt duidelijk uit hun keuzes bij de samenstelling van het festival: klassiek geschoolde muzikanten, jazzcombo's, avantgardisten, punk-, pop- en rockbands delen op Sonic City 2010 broederlijk de affiche. Kwadratuur proefde de affiche alvast voor en selecteerde daaruit vijf tips

The Go! Team

The Go! Team
The Go! Team

The Go! Team is een prettig gestoord zestal uit Brighton (UK) dat oude hiphop en indierock mixt met tv-tunes en het soort liedjes dat u vroeger op de speelplaats zong bij het touwtjespringen. Het verhaal van The Go! Team begon als een soloprojectje van oprichter Ian Parton, die in de keuken van zijn ouders een album volschreef met de muziek die hij zelf graag wou horen. Hij gebruikte daarvoor een grote verscheidenheid aan samples, die hij aanvulde met zijn eigen gitaarspel. Het resultaat was 'Get It Together', gereleased in 2000, en meteen opgepikt door John Peel. Die media-aandacht maakte het noodzakelijk een groep bij elkaar te zoeken om het materiaal ook live te kunnen brengen. Onder invloed van vocalist Ninja, die met haar freestyle raps de vroegere tekstsamples verving, werden de liveversies gaandeweg compleet anders dan de albumversies. Dat verschil is al duidelijk te horen op 'Thunder, Lightning, Strike' uit 2004. Het album won in Engeland de prestigieuze Mercury Music Prize en werd in de V.S. een ware bloggersfavoriet. In 2007 verscheen het derde album, 'Proof of Youth', met de hitsingle 'Doing it Right'. Dat nummer is ook meteen een indicatie voor wat The Go! Team op Sonic City op het podium zal brengen: drie mannen en drie vrouwen die met samples en een wijd arsenaal aan instrumenten (waaronder twee drumstellen) een onweerstaanbaar feestje bouwen.

Hoquets

Hoquets
Hoquets

Hoquets (Frans voor 'de hik') is een Brussels trio op de grens tussen muziek en performance. Met zelfgemaakte instrumenten en gebruiksvoorwerpen gaat het drietal op zoek naar een eigen muzikale taal, waarbij inspiratie uit alle mogelijke bronnen wordt gewonnen: de geschiedenis van België, wiskundige reeksen, couques de Dinant en rituele dansen. Het resultaat is dan ook typisch Belgisch: een eclectische mix van stijlen, met aandacht voor absurdisme en het surrealisme. Het geheel klinkt soms als de eigenzinnige gitaarnoise van Sonic Youth, soms als de bevreemdende hiphop van Dälek, en soms als hyperactieve kinderen die hun speelgoed aan gort slaan, maar altijd funky, vol energie en enthousiasme.

L'Ocelle Mare

L'Ocelle Mare
L'Ocelle Mare

Eind jaren '90 vormde gitarist Thomas Bonvalet samen met drummer Vincent Beysselance de groep 'Cheval De Frise' en produceerde het duo luide, energieke, tegendraadse, instrumentale rock. In 2004 stapte Bonvalet uit de band en na een grondige bezinning besloot hij een totaal andere muzikale koers te varen. Onder de alias L'Ocelle Mare moest volume en razernij wijken voor eerder minimale, abstracte gitaarexploraties en -improvisaties. Soms neigen de stukken naar elektro-akoestisch geluidsonderzoek, dan weer waart de geest van Derek Bailey of Fred Frith rond, maar even goed sijpelen haast breekbare melodische fragmenten en echo's van folk door. Minder is duidelijk meer en zelfs stilte krijgt een rol toebedeeld. Ondertussen heeft Bonvalet al drie langspelers uit.

Baaba

Baaba
Baaba

Onbekend is helaas te vaak onbemind en daarom is het een heel goede zaak dat deze Poolse band een plaats op dit festival is gegund. Oorspronkelijk was Baaba een soloproject van electronicamuzikant/gitarist Bartosz Weber maar ondertussen is het uitgegroeid tot een volwaardig kwartet. Met behulp van saxofoon, bas, drums en gitaar brengt dit kwartet een stevige mix van jazz en rock, voorzien van een scheut funk en zelfs psychedelica. De band tourde de afgelopen jaren uitgebreid en het is dan ook niet te verwonderen dat de heren, ieder trouwens behoorlijk onderlegd, goed op elkaar zijn ingespeeld. De muziek van Baaba straalt in al haar uitgesproken ritmiek en heldere ideeën een zeldzame ongedwongenheid uit die aanstekelijk werkt. Muziek hoeft inderdaad niet altijd zwaarbeladen te zijn.

Talk Normal

Talk Normal
Talk Normal

Talk Normal is een uit Brooklyn, New York afkomstig duo en bestaat uit drumster Andrya Ambro en zanger/gitariste Sarah Register. Ze mogen dan maar met twee zijn, het geluid dat ze op hun debuut 'Sugarland' optrekken is alvast imposant. Tribale drums en grimmige, rauwe gitaarpartijen creëren een donkere sfeer die bijzonder goed past bij de vaak onheilspellende zang van de dames. De muziek van Talk Normal doet dan ook sterk denken aan de no wave rock die zo'n dertig jaar eerder ook al vanuit New York furore maakte. Muzikaal is Talk Normal dan ook verwant (of noem het schatplichtig) aan legendarische bands als Teenage Jesus and The Jerks, DNA en dus ook Sonic Youth en Magik Markers.

Naast deze vijf acts spelen ook de volgende bands/musici op het festival: So Cow, Gorge Trio, Chad Popple, Father Murphy, Paolo Pandolfo, Divorce, Anabel's Poppy Day, Deerhoof, The Kids, Ben Butler & Mousepad, Daan Vandewalle en Leonid Soybelman.

Meer over Sonic City


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.