De anders rustige stad van Ambiorix krijgt tijdens de Paasvakantie bezoek van enkele beenharde bands die De Velinx op zijn grondvesten zullen doen daveren. De eerste editie van Tongeren Metalfest belooft alvast veel smakelijks en de hoop dat dit festival de komende jaren navolging krijgt. De affiche is afwisselend en zowel legendes als nieuw bloed mogen hun opwachting maken. Benieuwd of de jonkies de oude rotten in het vak het nakijken zullen geven, dan wel of de oude garde de jonge lichting een poepje laat ruiken? Dat valt te ontdekken op Tongeren Metalfest.

Predatoria

Predatoria
Predatoria
Deze jonge honden kwamen samen in de loop van 2004 met als voornaamste doel smeuïge old school death metal te brengen. Missie geslaagd, want wie deze jongens reeds live heeft kunnen aanschouwen, kan getuigen dat hun enthousiasme van de setlist af spat. Het zit er bijzonder dik in dat de avond erg energiek wordt ingezet. 

Prematory

Prematory
Prematory
Thrash leeft en in België wordt die vaandel mede hoog gehouden daar Prematory. Ze zijn er alvast in geslaagd om bij een buitenlands label aan de slag te gaan, wat hen gelukkig meer naamsbekendheid kan bezorgen. Verdiend, want Prematory weet hoe ze potige thrash moeten brengen die toch knipogen heeft naar de old school. Hun tweede album 'Corrupting Influence' is ondertussen uit en het leidt geen twijfel dat ze popelen om nummers daarvan los te laten op het publiek in Tongeren.

Saille

Saille (foto: Chamo)
Saille (foto: Chamo)
Hoewel black metal niet het meest opvallende genre is in de Belgische scene, komt kwaliteit altijd boven drijven. Zo ook met Saille, een groep ontsproten uit de koker van Dries Van Gaerdelen, die zijn liefde voor het extreme en symfonische graag verder wou uitdragen. Saille is een black metalband die weet hoe ze agressie en sfeer moeten combineren en dat alles met een neus voor sterke songs samengooien. Resultaat is dat de band ondertussen twee bijzonder puike albums op hun naam heeft staan ('Irreversible Decay' en 'Ritu') en een behoorlijk indrukwekkende lijst optredens -nationaal en internationaal. Tijd voor een nieuwe vaderlandse metaltrots? Het lijkt wel dat de tijd er rijp voor is.

Herder

Herder
Herder
Sludge en doom vieren de laatste tijd hoogtij, maar er zijn maar weinigen die weten hoe het goed moet gedaan worden. Herder is een band die duidelijk doorheeft hoe het werkt: hun agressieve combinatie van loeiharde sludge en donderslepende doom knijpt de strot toe en laat nietsvermoedende omstaanders meteen naar de broek grijpen door een onverwachte lozing der ingewanden. Ongemeen hard en tegelijk ongemeen lekker: het kan dus. De pleziertrillingen zijn alvast ingezet.

Angel Witch

Angel Witch
Angel Witch
Angel Witch ontstond al in 1976, maar de groep kende pas echt een doorbraak in 1980, toen ze op de golf van New Wave of British Heavy metal meegingen. Angel Witch zette zich af tegen de echt melodische kant van de zaak en was vooral snel. Vandaar dat ze een grote invloed uitoefenden op het ontstaan van de speed metal (Metallica was zeker een groepje fans). Door de jaren heen heeft de groep best wat ups en downs gekend, maar dat ze er anno 2014 nog staan, bewijst dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en dat Angel Witch niet kapot te krijgen is.

Asphyx

Asphyx
Asphyx
Legendarisch. Dàt is het Nederlandse doodseskader Asphyx. Deze heren hebben op perfecte manier de link gelegd tussen doom en death metal, klinken bijzonder rauw, hard en eerlijk en weten telkenmale loeiharde, pakkende nummers te schrijven. Sinds hun wederopstanding in 2007 is het heilige vuur terug en heeft de band met 'Death... The Brutal Way' en 'Deathhammer' opnieuw klassiekers aan de discografie toegevoegd. Of het nu de mokerende drums, ranzige gitaarsound of de archetypische strot van brulboei van Martin van Drunen betreft: Asphyx is herkenbaar uit de duizenden en een voorbeeld voor minstens evenveel muzikanten. 

Meer over Tongeren Metalfest


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.